Home / AKTUELNO / Otkriveno blago u borskoj jami?!

Otkriveno blago u borskoj jami?!

Geolozi Rudarsko topioničarskog basena Bor otkrili su novo nalazište sa još četiri i po miliona tona rude bakra u borskoj jami.

rudnik- jama- rudari- pecina

Foto: Tanjug

Započela su terenska istraživanja u novom istražnom polju Minićevo – Novo Korito, a prve analize ovog rudnog tela nazvanog “T3″ ukazuju na 3,5 miliona tona rude sa 0,71 odsto bakra i 0,3 grama zlata po toni i oko milion tona sa 1,15 odsto bakra i 0,4 grama zlata.

Ova ruda je iznad 17. horozonta borske jame, veoma je povoljno za eksploataciju, kažu u RTB-u Bor.

– Istraživanje ovog podzemnog prostora iznad 17. horizonta nastavljamo da bismo do marta sledece godine završili elaborat o rudnim rezervama, kako bi one što pre ušle u projektnu dokumentaciju, u bilans rezervi za otkopavanje narednih pet do šest godina – kaže za Tanjug Trajče Tončić, rukovodioc Sektora za geologiju Rudnika bakra Bor.

On dodaje da ove zone nisu potpuno istražene i može se ocekivati povecanje kolicina po okoncanju izrade još jednog istražnog hodnika, ali se bitne promene u sadržaju ne ocekuju.

Basenski geolozi zapoceli su i terenska istraživanja u novom istražnom polju Minićevo – Novo Korito.

Projektom je predvideno da se do maja 2015. obave svi terenski radovi, geološka karta i evidentiraju zone za geohemijska ispitivanja na osnovu kojih bi se odredila mesta za bušenje tokom naredne dve godine.

Za sada malo toga može da se kaže, ali na osnovu onoga što se može videti na geološkim kartama tamo postoji više tipova stena koje mogu biti nosioci kvarcnih žica sa zlatom ili bakrom, kaže Tončić.

(Tanjug)

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT RUSIJE I ZAPADA JE NEIZBEŽAN- RUSIJA IMA ORUŽJE I SPREMNA JE

Otvoreni vojni sukob između Rusije i kolektivnog Zapada je već neizbežan. Ovo je u intervjuu …