Home / AKTUELNO / PARADA „DVERI“: Šetaju istom trasom kao i LGBT, a sveštenici „duhovno čiste grad“

PARADA „DVERI“: Šetaju istom trasom kao i LGBT, a sveštenici „duhovno čiste grad“

Nakon molebana pristalice pokreta „Dveri su se uputile ka Sabornoj crkvi. Reporter „Blica“ javlja da je na molebanu bilo oko 1.000 ljudi. Na čelu kolone koja ide ka Sabornoj crkvi se nalaze sveštenici. Iz kolone se mogu čuti povici i uvrede na račun premijera.

500

Kolona se trenutno kreće Knez Mihailovom ulicom. Šetači su naišli na grupicu Rusa što ih je osokolilo da glasnije viču „Ubij pedera“. Pojedini prolaznici rade selfi ispred kolone.

Litija je krenula nešto posle 17 sati. Napred su išli krstovi i crkvene zastave. Planirano je da šetnja ide kuda i Parada ponosa danas, s tim što će biti završena u Sabornoj crkvi gde će biti organizovan još jedan moleban.

– Moleban je organizovan kako bi kako bi „duhovno očistili grad“ posle održane Parade ponosa – kažu organizatori skupa.

Na čelu kolone su pokušali da pevaju „Uskliknimo s ljubavlju“, ali masa to nije prihvatila, pa je umesto toga pevala „Ubij pedera!“ i „U boj krenite junaci svi“.

Pristalice pokreta „Dveri“ zvižde kordonu policije i viču im „Idite na Kosovo“.

Pevaju se pesme o Kosovu, pesme Baje Malog Knindže, kliče se Vladimiru Putinu i uzvikuje „Srbi i Rusi – braća zauvek“.

Inače, nema mnogo policije i za sada je sve mirno.

Član Starešinstva Dveri Vladan Glišić pozvao je okupljene da šetnjom do Saborne crkve pokažu svoje neslaganje s Paradom ponosa koja je danas održana u Beogradu.

– Beograd je Bogorodičin grad. Danas ćemo ga vratiti Bogorodici, Bogu i narodu – rekao je Glišić okupljenima.

Predstavnik Dveri Danilo Tvrdišić je naveo i da taj Pokret nije bio za nasilje izrazivši zadovoljstvo što su prepodnevna dešavanja tokom Prajda protekla bez „razbijenih glava, gubitka ljudskih života i uništavanja imovine“.

– Pokazaćemo kakvo je pravo lice većinske Srbije – rekao je Tvrdišić, dodavši da je planirano da se šetnja završi ispred Doma Narodne skupštine.

Tvrdišić je u tom kontekstu pozitivno ocenio stav premijera Aleksandra Vučića da je dobro što je Prajd protekao bez većih incidenata naglasivši istovremeno da ta manifestacija nikako nije smela biti održana.

– Vučić je okrenuo leđa većinskoj volji građana Srbije i ovo je početak kraja (održavanje Prajda) isto kao što je bio i početak kraja režima Borisa Tadića koji je 2010.godine dozvolio Prajd – rekao je Tvrdišić.

„Crkva nudi duhovno izlečenje učesnicima Parade“

Protojerej stavrofor Drago Ubiparipović je u besedi tokom molebana poručio da su vrata crkve otvorena za sve učesnike Parade ponosa i one koji “podržavaju tu manifestaciju kako bi se duhovno izlečili“.

On je rekao da je crkva zabrinuta za srpski narod, s obzirom na to da je prosek starosti stanovništva oko 43 godine i što se svake godine smanji broj stanovništva za oko 35.000 ljudi.

Ubiparipović je ukazao da ima puno muškaraca i žena koji žive sami u Srbiji i da se jedna trećina dece rađa vanbračno. On je poručio da se, umesto da se povećava natalitet u Srbiji organizuje Parada ponosa, i da crkva tu, kako je rekao, pošast ne može da prihvati „zarad šake dolara“.

– Sveti Savo pomozi da deo našeg naroda koji je zastranio povratimo i da se ti ljudi duhovno izleče – poručio je Ubiparipović tokom molebana.

(Tanjug)

Check Also

DANAS DVA VELIKA PROTESTA U BEOGRADU

Nakon jučerašnje blokade puteva širom Srbije, danas će u Beogradu biti održana dva protesta – …