Home / AKTUELNO / OVAJ ČOVEK JE ODREĐEN DA NAPRAVI HAOS U VENECUELI: Evo ko je on!

OVAJ ČOVEK JE ODREĐEN DA NAPRAVI HAOS U VENECUELI: Evo ko je on!

Stejt department postavio je Eliota Abramsa za svog «specijalnog predstavnika za Venecuelu».

Državni sekretar SAD Majk Pompeo Abramsa je predstavio ovako:

„Eliot će biti dobar član tima koji će narodu Venecuele pomoći da potpuno uspostavi demokratiju i da zemlju dovede do prosperiteta“.

Abrams je bio zamenik pomoćnika za nacionalnu bezbednost.

Na ovo je odmah odreagovala ruska diplomatija. Njena portparolka Marija Zaharova upozorila je da je imenovanje Abramsa pokušaj Vašingtona da u Venecueli uvede svoju direktnu upravu:

„SAD  pokušavaju da uvedu svoje direktno upravljanje političkom situacijom u Venecueli koju američki establišment smatra svojim budućim regionalnim vazalom“.

Zaharova je ovome dodala: „U Iraku su `uspostavili` demokratiju. U Libiji, takođe. U Siriji nisu uspeli, tačnije – nisu im dali. A sada Venecuela“.

Vašington je već obezbedio da njegovu marionetu Huana Guajda, koji se samoproglasio za vd šefa države, priznaju Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Paragvaj, Peru i Organizaciя amerikanskih gosudarstv.

Kroz koju nedelju će se pokazati da su Guajda priznale u osnovi sve one zemlje koje su priznale «Kosovo».

Tako to rade Amerikanci.

Inače, u međuvremenu se otkrilo da je Guajdo u drugoj polovini decembra tajno posetio Sjedinjene Države, a potom i Brazil i Boliviju.

Njegov blizak saradnik, bivši gradonačelnik Karakasa Antonio Ledesma, ispričao je da je on u Bogoti već govorio o planu da se proglasi za vd predsednika Venecuele.

Maduro, naravno, ne sedi skrštenih ruku.

Objavio je da će armija Venecuele od 10-15 februara održati veliku vojnu vežbu sa akcentom na «odbrani obale i reka» i na «vojno-građanskoj mobilizaciji».

Ocenio je pritom da je nacionalna armija takva da zemlju čini neosvojivom tvrđavom.

Rekavši da u Beloj kući sigurno uživo gledaju njegov nastup pred novinarima, prvo je pozdravio Majka Pensa, pa ostalima rekao:

„Sve vas pozdravljam. Kako vam ide, prijatelji? Hajde da ovo definitivno rešimo“.

Maduro je, obrativši se Donaldu Trampu neposredno, američkom lideru predložio da odustane od pogrešne politike i da „uđe u istoriju“. Za sebe je rekao:

„Ja sam za to spreman. U svakom slučaju, gospodin Pens je rekao da izdvajate 20 miliona dolara za humanitarnu pomoć Venecueli. Samo, to je isuviše malo za izvođenje državnog prevrata“.

Inače Rusija je ponudila da bude posrednik između razgovora opozicije i vlade u Venecueli.

Check Also

RUSKI „TERMINATOR“ UŠAO U DONBAS! (VIDEO)

Tokom ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, pravi snimci sa lica mesta periodično se pojavljuju …