Home / AKTUELNO / (ŠOK VIDEO) MILOV GOVOR OTKRIO SVE: TRESU MU SE RUKE, OKUPAN ZNOJEM – PRETI MU ROBIJA!

(ŠOK VIDEO) MILOV GOVOR OTKRIO SVE: TRESU MU SE RUKE, OKUPAN ZNOJEM – PRETI MU ROBIJA!

Govor tela predsednika Crne Gore i lidera Demokratske partije socijalista (DPS), Mila Đukanovića, na konferenciji za medije na kojoj je prvi put javno odgovarao na pitanja o aferi čiji je akter, pokazuje da je pod stresom, uplašen, ljut i da mu se “baš i ne može verovati”.

To pokazuje analiza hrvatske konsultantkinje i stručnjaka za poslovnu komunikaciju i lični razvoj Ljiljane Buhač.

– Koliko god se trudio da u opširnim odgovorima ostavi utisak da vlada situacijom, govor tela je pokazao nešto drugo. Videli smo jednog vrlo nervoznog u znoju okupanog, agresivnog, ljutog, razočaranog predsednika, a na licu smo mogli iščitati strah. Jednostavno, videli smo predsednika koji puca po svim šavovima – kazala je Buhač.

Buhač, koja je kroz svoj rad analizirala i tamošnje političare Iva Sanadera, Jadranku Kosor i druge, navodi da Đukanović na konferenciji za medije nije odigrao uverljivu ulogu i “nije nas uverio u ono što je kazao”.

– Govor tela predsednika slao je neverbalne signale koji ukazuju da se baš ne oseća dobro i da mu nije ugodno u situaciji u kojoj se našao. Na to su upućivali signali kao što je cupkanje na mestu, nekontrolisano i nervozno gledanje po dvorani, ljuljanje, pa facijalno pokazivanje otvorene ljutnje i agresije. Čak i namešten ‘lažni’ osmeh nije mogao da otopi taj utisak – kazala je Buhač. Neverodostojan i neuverljiv nastup Đukanovića su, kako je pojasnila, otkrile izgovorene reči i telo koji nisu govorili istim jezikom:

– Nesklad izrečenog i pokreta možemo iščitati kroz signale kao što su plitko disanje, uzdisanje, te odgovaranje na pitanja u jednom dahu, što ukazuje na visok nivo stresa, te poruka da želi što pre da izađe iz ove situacije.

Često Đukanovićevo sleganje ramenima, propraćeno pokretom s izloženim dlanovima i podizanjem obrva, pojašnjava Buhač, “ukazuje da baš i ne zna ili ne razume o čemu govori i da ne želi da kaže sve što zna”.

Buhač je pojasnila da neverodostojan i neuverljiv nastup Đukanovića otkrivaju i učestala dodirivanja lica – uveta, nosa, obraza i lickanje usana, znojenje i brisanje znoja prvo rukom, a kod povećanog stresa i maramicom.

Trljanje čela, pojašnjava Buhač, ukazuje da se osoba bori s nečim i da je uznemirena, dok ukočena vilica upućuje na napetost.

– Sve to ukazuje da mu baš ne moramo verovati, da rasteže istinu, jednostavno znak pitanja za izrečeno, i da se suzdržava od “bujice reči”. Upućuje na nervozu, razdražljivost i zabrinutost. To nam je još podebljao neverbalni signal čestog gledanja u nebo prilikom odgovaranja na pitanja, što ukazuje da smišlja šta će reći i kao da traži pomoć za to od svevišnjeg – kazala je Buhač.

Da je Đukanović u konfliktnom stanju, moglo se prepoznati po prepletenim prstima:

– Obuzdavao je negativan stav. Univerzalni znak za zabrinutost.

Buhač je je kazala da se predsedniku može priznati da zna kako se kupuje vreme pomoću odgovora.

– Primenio je metodu dugog pričanja bez jasnih odgovora na postavljena pitanja, više je propovedao i davao lekcije. Pokazivao je i moć u poduci novinara kako bi trebalo da koriste istraživačko novinarstvo – zaključila je Buhač.

Buhač je pojasnila da je kod predsednika bio prisutan strah, što se moglo prepoznati po širom otvorenim očima kod slušanja pitanja, otvorenim ustima, drhtanju glasa, tela, plitkom disanju, znojenju i izmenjivanju crvenila i bledila na licu. To su, kako je pojasnila, “jasni signali da je uzdrman”.

– Ni pogled nas nije poštedeo ljutnje. Da pogled “ubija”, mnogi novinari ne bi više postavljali pitanja. Videli smo pogled koji nišani. Po pogledu i pojačanom crvenilu lica vidljivo je negativno raspoloženje i ljutnja. To je bio prvi signal da konferencija neće ići u revijalnom tonu – kazala je Buhač.

Predsednikovi agresivni gestovi, napad dlanovima – dlanovi prema dole koji seku vazduh su, kako je ocenila Buhač, izraz ljutnje i poruka “ne želim više o tome da pričam”.
Đukanović je pokazivao i znakove pretnje – podizanje kažiprsta obe ruke, što, kako pojašnjava Buhač, šalje poruku: “Samo se usudite da mislite drugačije, ja sam još uvek ovde autoritet”.

– Vidljiva je nemoć što ne može da vodi igru kako on želi. Ozbiljnim izrazom lica, pretećim gestovima i kritičnim tonom glasa želeo da disciplinuje prisutne – ocenila je Buhač.

POGLEDAJTE VIDEO:

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …