Home / AKTUELNO / Ovaj čovek je pre 20 godina predvideo dolazak Trampa a sad ima jezivu vest za SAD i svet! (VIDEO)

Ovaj čovek je pre 20 godina predvideo dolazak Trampa a sad ima jezivu vest za SAD i svet! (VIDEO)

500

Prošlog vikenda na društvenim mrežama proširio se citat iz knjige Karla Sagana „Svet progonjen demonima“. Većina se složila da njegove reči jezivo precizno opisuju sadašnje vreme i trenutnu situaciju u Americi. To se posebno odnosi na postupke novog predsednika Donalda Trampa.

– Slutim da će Amerika moje dece ili mojih unuka postati takva da će biti mesto isključivo uslužne ili informatičke ekonomije, da će skoro sve proizvodne industrije pobeći u druge zemlje, da će fenomenalna tehnološka moć biti u rukama nekolicine, da se na javni interes niko neće ni obazirati, da će ljudi izgubiti sposobnost donošenja vlastitih stavova i kritičkog propitivanja onih na vlasti, da ćemo se vratiti u eru neznanja i mraka kad izgubimo sposobnost razlikovanja dobrog i istinitog, jer ćemo posezati za kristalima i nervozno se savetovati sa horoskopima – napisao je on.

Dve decenije unapred savršeno je dijagnostikovao trenutnu paralizu razmene informacija, zagušenih namernim ili nenamernim širenjem dezinformacija, prenosi Express.hr.

Nazivali oni problem „lažnim vestima“ ili „alternativnim činjenicama“ ili naprosto „strahom, nesigurnošću i sumnjom“, Saganovo proročanstvo sveta u kojem „gubimo sposobnost razlikovanja dobrog i istinitog“, čini se kao da nam se obistinjuje pred nosem.

Knjigu je napisao kao strastveni poziv na korišćenje naučnog promišljanja i naučnog metoda u donošenju odluka na dnevnoj osnovi.
Sagan je tvrdio da je naučni pristup najbolji način i za kontrolisanje naših političkih predstavnika kako bi radili za nas.

Poslednje poglavlje svoje knjige nazvao je „Pravi patrioti postavljaju pitanja“ i u njemu donosi ovakav zaključak.

– Ukoliko su građani obrazovani i donose vlastita mišljenja, u tom slučaju oni na vlasti rade za nas. U svakoj zemlji bismo trebali decu da učimo naučnim metodama i razlozima za Povelju o pravima. Time će se razvijati određena pristojnost, poniznost, duh zajedništva.

U svetu progonjenom demonima koji ispunjavamo ljudskim vrlinama to bi moglo biti sve što stoji između nas i tame koja nam preti – napisao je on.

I zaista, samo gledajući SAD, Trampova administracija preti Agenciji za očuvanje okoline, borbi protiv klimatskih promena, dostupnosti obrazovanja i zdravstva, medijima, više nego ikad iko u istoriji te zemlje.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs/Ehpress.hr)

Check Also

IZ NEMAČKE STIGLA PORUKA: NOVE GRANICE NA BALKANU SU OPASAN PROJEKAT

Nemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot izjavio da je “crtanje” novih granica “opasan put” …