Home / AKTUELNO / Ovakav napad nikad nismo videli: Alarmantne izjave direktora Evropola o svetskoj sajber akciji

Ovakav napad nikad nismo videli: Alarmantne izjave direktora Evropola o svetskoj sajber akciji

haker spinuaza nadgledanje

Sajber napadi širom sveta pogodili su preko 200.000 korisnika u više od 150 zemalja, otkrio je izvršni direktor Evropola Rob Vejnvrajt.

– Nikada nismo videli ništa slično. Poslednje brojke pokazuju da je preko 200.000 korisnika pogođeno u najmanje 150 zemalja. Mnoge od tih žrtava su poslovnice, uključujući i velike korporacije – rekao je Vejnvrajt za britansku televiziju Aj-Ti-Vi (ITV), prenosi AFP.

A, kineski mediji javljaju da su globalni sajber napadi pogodili i mnogo univerzitetskih mreža u Kini.

Peking njuz saopštava da su studenti širom zemlje prijavili da su pogođeni virusom, zbog kojeg im je ograničen prisup materijalima za učenje i prezentacijama.

U svakom pojedinačnom slučaju, iskače prozor na kome piše zahtev za isplatu od 2.000 kineskih juana (oko 300 dolara), kako bi im fajlovi bili oslobođeni.

Veruje se da su sajber napadi koji su počeli u petak najveći onlajn napad ikada zabeležen.

Pogodili su i britanski zdravstveni sistem, koji je pogodio više od 20 odsto grupa za zdravstvenu negu, zbog čega su medicinski zahvati za hiljade ljudi pomereni ili otkazani.

Mladi britanski istraživač za sajber bezbeznost slučajno je našao način da obustavi napad, što je ograničilo štetu, prenosi AP.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …