Home / AKTUELNO / OVAKO SE VODI „KUĆA“: Dodik napravio strateško ČUDO! (VIDEO)

OVAKO SE VODI „KUĆA“: Dodik napravio strateško ČUDO! (VIDEO)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je u okviru višednevne posete Kini posetio telekomunikacionu kompaniju „Huavej“ u Pekingu.
503
Tom prilikom potpisan je Sporazum o strateškom partnerstvu Republike Srpske i kompanije „Huavej“. Sporazum su potpisali predsednik Srpske i direktor prodaje „Huaveja“ za Balkan, a sve pod budnim okom potpredsednika ove kompanije Šu Venčua.

Izgradnja širokog pojasa i radio-mreže kao platforma za koncept Bezbedno društvo, unapređenje informatičko-komunikacione strukture za potrebe javnog sektora, uvođenje naprednih elektronskih servisa modernog društva, poput elektronske vlade ili elektronskog zdravstva u službi građana — ovo je samo deo Sporazuma i podrške „Huaveja“ Republici Srpskoj.

„Sporazum podrazumeva uspostavljanje sistema vezanih za siguran grad i bezbednost područja, uspostavljanje zasebnih telekomunikacionih i internet tehnologija za funkcionisanje Vlade, a moguće je da se proširi i na druge sektore — privredu, zdravstvo, saobraćaj i sve ono što je potrebno za komunikaciju i siguran protok ljudi i njihovu bezbednost“, rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

„Huavej“ je globalni lider u oblasti telekomunikacija i naprednih tehnologija. Do sporazuma je došlo na inicijativu kancelarije „Huaveja“ u Banjaluci, čiji je šef prodaje Aleksandar Aćimović prisustvovao potpisivanju.

„Mi smo jasno rekli svoje ubeđenje da ćemo partnerima iz Republike Srpske preneti ne samo naprednu tehnologiju nego i iskustvo u upravljanju i obuci kadrova“, rekao je Šu Venču, potpredsednik kompanije „Huavej“.

A šta nas čeka u budućnosti i kuda ide tehnologija najbolje se uverila delegacija RS koja je obišla izložbeni park „Huaveja“.

Tehnologija 4,5 i 5G, digitalne komande i druge ideje menjaju moderni život čoveka i brže nego što mislimo, a od danas će i Republika Srpska biti deo tog velikog tehnološkog čuda.Predsednik Srpske posetio je danas i „Čajna roud end bridž korporejšn“.

Sa predstavnicima ove kompanije razgovarao je o mogućnostima izgradnje deonice auto-puta od granice sa Srbijom, preko Bijeljine do Brčkog. Dodik je rekao da bi ova deonica bila duga 36 kilometara, te da je neophodno sprovesti određene procedure kod kineske „Eksim banke“.

„’Čajna roud end bridž korporejšn‘ prisutna je u Srbiji na izgradnji pruge Beograd—Budimpešta i u Crnoj Gori na izgradnji dela auto-puta“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da su razgovori nastavak onih započetih u julu u Banjaluci, te da postoji velika zainteresovanost kineskih kompanija za saradnju sa Srpskom.

Dodik i ministar zdravlja Dragan Bogdanić juče su sa generalnim direktorom kompanije „Sinofarm“ Li Kanom potpisali Sporazum o izgradnji nove bolnice u Doboju.

Dodik se u Kini sastao i sa glavnim menadžerom kompanije „Čajna mašineri inženjering korporacije“ Sun Bajemom. Tom prilikom kineski sagovornici izrazili su interesovanje za izgradnju termoelektrane „Gacko 2“.

Predsednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik i šef Odeljenja za međunarodne poslove Komunističke partije Kine Song Tao ozvaničili su i utemeljili u Pekingu početak saradnje dveju partija.

Pogledajte video:

(Agencije)

Check Also

AGENTI BIA I MUP PALI ZBOG „JOVANJICE“ POMAGALI KOLUVIJI DA UZGAJA MARIHUANU, PA ZAVRŠILI IZA REŠETAKA

Petoro od ukupno sedam danas uhapšenih u nastavku istrage privrednog društva „Jovanjica“ bili su zaposleni …