Home / U FOKUSU / RAT PROTIV PRAVOSLAVLJA: Serija napada na pravoslavne crkve u svetu! (VIDEO)

RAT PROTIV PRAVOSLAVLJA: Serija napada na pravoslavne crkve u svetu! (VIDEO)

U seriji bombaških napada koji su danas potresli Egipat, poginule su najmanje 43 osobe, a više od stotinu je povređeno. Odgovornost za napade su preuzeli pripadnici Islamske države (ISIS). Izvršeni su napadi na crkve koje su bile pune vernika jer danas pravoslavna crkva obeležava veliki praznik Cveti.

501

Najpre se ranije desio napad u crkvi koptskih hrišćana Sveti Đorđe, u gradu Tantu, u blizini Kaira, gde je najmanje 27 osoba izgubilo život, a 78 je povređeno.

Zatim je usledila još jedna eksplozija u istom gradu kod policijske stanice, ali je još uvek nejasno da li je tu bilo žrtava.

Nekoliko sati kasnije, u eksploziji ispred crkve u Aleksandriji, poginulo je najmanje 16 ljudi a 41 osoba je povređena, saopštilo je egipatsko Ministarstvo zdravlja.

Snimci kamera za praćenje objavljeni preko egipatskih kanapa pokazuju kako jedan muškarac u plavom džemperu prilazi glavnoj kapiji crkve, ali ga čuvari upućuju na metalni detektor. On onda ulazi u prolaz sa detektorom i čuje se jaka eksplozija.

Kako se navodi, bombaš je pokušao da uleti u crkvu u kojoj je koptski patrijarh Tavadros II predvodio prazničnu službu, ali je aktivirao bombu kada ga je policija sprečila da uđe, prenosi AFP.

Zvaničnici Koptske crkve saopštili su da je patrijarh Tavadros II napustio crkvu pre eksplozije.

Zbog vremena napada postavlja se pitanje da li je napadač nameravao da ubije papu Tavardosa, poglavara jedne od najstarijih hrišćanskih zajednica.

Nakon napada na crkvu, lokalni mediji su izvestili o još jednoj eksploziji u Aleksandriji.

„Timovi Islamske države izveli su napade na dve crkve u Tanti i u Aleksandriji“, navela je agencija terorističke organizacije, Amak.

Egipatska televizijska stanica Al Arabija podseća da Koptski hrišćani, inače pravoslavci, čine oko deset odsto od 85 miliona stanovnika Egipta.

Ovi napadi na koptsku manjinu spadaju među napade sa najviše žrtava u novijoj istoriji Egipta. Islamski ekstremisti u Egiptu poslednjih godina sve češće vrše napade na hrišćansku manjinu.

U napadu Islamske države u decembru prošle godine poginulo je 30 ljudi, mahom žena, kada je za vreme službe eksplodirala bomba u koptskoj sabornoj crkvi u Kairu.

Posle serije nasilja na Sinajskom poluostrvu stotine hrišćana pobegle su u bezbednije delove zemlje.

Osuda stiže iz Vatikana
Papa Franja osudio je danas na misi na Trgu Svetog Petra u Vatikanu napad na hrišćansku crkvu u Egiptu u kojem je poginulo 25 ljudi.

Papa je uputio najdublje saučešće patrijarhu Aleksandrije, Koptskoj pravoslavnoj crkvi i narodu Egipta.

On se pomolio Bogu da „preokrene srca onih koji šire teror, nasilje i smrt“.

Pogledajte video:(Blic, agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …