Home / AKTUELNO / OVO JE ODGOVOR MOSKVE NA OBARANjE ILjUŠINA: Ruska vojska dobila iznenadan zadatak! Mnogima se neće svideti!

OVO JE ODGOVOR MOSKVE NA OBARANjE ILjUŠINA: Ruska vojska dobila iznenadan zadatak! Mnogima se neće svideti!

Iako nema zvaničnog saopštenja o pravom cilju najnovije odluke Moskve, činjenica da ona dolazi neposredno nakon obaranja ruskog Il-20, kojim su se izraelski F-16 u vodama istočnog Mediterana poslužili kao “paravanom” od sirijske protivvazdušne odbrane, sve upućuje na nove vojne korake ruske vojske u Siriji.

Naime, nakon upravo završenih velikih vojnih vežbi u tom području, ruska vojska najavljuje nove i zbog vojnih manevara ponovno zatvara deo istočnog Mediterana. To je potvrđeno sistemom međunarodnog obaveštavanja vazdušnog i pomorskog osoblja NOTAM.

Upozorenje je upućeno svim vojnim i civilnim avionima i plovilima. Brojna su područja istočnog Mediterana i cele sirijske obale zatvorena za prolazak civilnih aviona i prolazak brodova.

U “zatvorenim područjima” će se sprovoditi vežbe brodova ruske Mediteranske flote i manevri će trajati gotovo nedelju dana, do 26. septembra.

Ovo je druga vežba mornarice i vazduhoplovnih snaga Rusije u istočnom delu Mediterana u ovom mesecu. Prva je sprovedena na početku meseca i trajala je nedelju dana, a bila je najveća vežba poslednjih nekoliko godina.

U prvim vežbama je učestvovalo 26 brodova ruske mornarice, dve podmornice i desetine vojnih aviona i helikoptera.

Ovu iznenadnu vežbu povezuju s rušenjem izviđačkog Il-20 i povećanim aktivnostima ruskih oružanih zbog mogućeg pogoršanja situacije u Siriji, ovaj put u pokrajini Idlib, gde je Rusija s Turskom postigla sporazum o povlačenju teškog oružja minobacača svih snaga takozvane naoružane opozicije i terorista koalicije Hajat Tahrir Al-Šam najmanje 10-15 kilometara u pozadinu od linije fronta sa sirijskom vojskom.

Ranije je objavljeno da se u Sredozemnom moru pojavila grupa snaga američke mornarice na čelu s nosačem aviona “USS Hari Truman”.

Motivi i ciljevi vežbi nisu navedeni. Kako je prikazano na karti, iznenadne vežbe i uvođenje privremene zone zabrane leta i plovidbe obuhvataju celu sirijski i libansku obalu i područja Kipra, na kom Rusija ima bazu i logističku luku.

Deo ruskih medija prenosi kako je ovo odgovor Izraelu na incident sa avionom Il-20 i da je ruska vojska nenajavljeno dobila veliki zadatak.

Kao što smo rekli, Ruska Federacija je najavila zatvaranje velikog područja istočnog Mediterana za kretanje vojnih aviona i brodova do 26. septembra, a upozoreni su i svi civilni avioni i brodovi, koji u ovakvim slučajevima zaobilaze područja upozorenja.

Check Also

Kinezi otkrili kako je Rusija izvršila fatalan udarac na dolar…

Protivmere Moskve, uvedene kao odgovor na antiruske sankcije, zadale su ozbiljan udarac poziciji dolara u …