Home / AKTUELNO / OVO JE ODGOVOR MOSKVE NA OBARANjE ILjUŠINA: Ruska vojska dobila iznenadan zadatak! Mnogima se neće svideti!

OVO JE ODGOVOR MOSKVE NA OBARANjE ILjUŠINA: Ruska vojska dobila iznenadan zadatak! Mnogima se neće svideti!

Iako nema zvaničnog saopštenja o pravom cilju najnovije odluke Moskve, činjenica da ona dolazi neposredno nakon obaranja ruskog Il-20, kojim su se izraelski F-16 u vodama istočnog Mediterana poslužili kao “paravanom” od sirijske protivvazdušne odbrane, sve upućuje na nove vojne korake ruske vojske u Siriji.

Naime, nakon upravo završenih velikih vojnih vežbi u tom području, ruska vojska najavljuje nove i zbog vojnih manevara ponovno zatvara deo istočnog Mediterana. To je potvrđeno sistemom međunarodnog obaveštavanja vazdušnog i pomorskog osoblja NOTAM.

Upozorenje je upućeno svim vojnim i civilnim avionima i plovilima. Brojna su područja istočnog Mediterana i cele sirijske obale zatvorena za prolazak civilnih aviona i prolazak brodova.

U “zatvorenim područjima” će se sprovoditi vežbe brodova ruske Mediteranske flote i manevri će trajati gotovo nedelju dana, do 26. septembra.

Ovo je druga vežba mornarice i vazduhoplovnih snaga Rusije u istočnom delu Mediterana u ovom mesecu. Prva je sprovedena na početku meseca i trajala je nedelju dana, a bila je najveća vežba poslednjih nekoliko godina.

U prvim vežbama je učestvovalo 26 brodova ruske mornarice, dve podmornice i desetine vojnih aviona i helikoptera.

Ovu iznenadnu vežbu povezuju s rušenjem izviđačkog Il-20 i povećanim aktivnostima ruskih oružanih zbog mogućeg pogoršanja situacije u Siriji, ovaj put u pokrajini Idlib, gde je Rusija s Turskom postigla sporazum o povlačenju teškog oružja minobacača svih snaga takozvane naoružane opozicije i terorista koalicije Hajat Tahrir Al-Šam najmanje 10-15 kilometara u pozadinu od linije fronta sa sirijskom vojskom.

Ranije je objavljeno da se u Sredozemnom moru pojavila grupa snaga američke mornarice na čelu s nosačem aviona “USS Hari Truman”.

Motivi i ciljevi vežbi nisu navedeni. Kako je prikazano na karti, iznenadne vežbe i uvođenje privremene zone zabrane leta i plovidbe obuhvataju celu sirijski i libansku obalu i područja Kipra, na kom Rusija ima bazu i logističku luku.

Deo ruskih medija prenosi kako je ovo odgovor Izraelu na incident sa avionom Il-20 i da je ruska vojska nenajavljeno dobila veliki zadatak.

Kao što smo rekli, Ruska Federacija je najavila zatvaranje velikog područja istočnog Mediterana za kretanje vojnih aviona i brodova do 26. septembra, a upozoreni su i svi civilni avioni i brodovi, koji u ovakvim slučajevima zaobilaze područja upozorenja.

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …