Home / AKTUELNO / ORBAN RASTURA EU: Premijer Mađarske neće da mu stranci čuvaju granice– ODBIO FRONTEKS!

ORBAN RASTURA EU: Premijer Mađarske neće da mu stranci čuvaju granice– ODBIO FRONTEKS!

MAĐARSKI PREMIJER PODRŠKU SVOM STAVU VEĆ ZATRAŽIO OD AUSTRIJE I BUGARSKE

Nema potrebe da Fronteks čuva mađarsku granicu od migranata, izjavio je premijer te zemlje Viktor Orban.

On je novinarima, uoči početka Samita evropskih lidera u Salcburgu, rekao da bi države članice EU trebalo da zadrže pravo da štite svoje granice, te da je takav predlog već izneo Austriji i Bugarskoj.

On je podsetio da je Evropska komisija predložila da, ukoliko bude problema sa migrantima, nacionalne nadležnosti budu oduzete od zemalja članica, a zaštita granica prepuštena Evropskoj uniji.

Premijer Mađarske je rekao da je Fronteks, Evropska agencija za zaštitu granica, “lepa ideja”, ali da ta organizacija nikada nije uspešno zaštitila ni metar granice, dok je Mađarska štitila stotine kilometara.

“Nema potrebe da oni čuvaju naše granice, a da ne govorim o principu suvereniteta”, istakao je Orban i dodao da će svoj predlog iznijeti na Samitu i da ima više država koje se protive ideji Evropske komisije.

Govoreći o Bregzitu, Orban je rekao da EU ne bi trebalo da kažnjava Veliku Britaniju i da su fer izlazak iz unije i dobra saradnja potrebne i Britaniji i EU.

Upitan da li očekuje da se govori i o odluci EP da Mađarskoj izrekne kaznene mere u vezi s problemima vladavine prava u toj zemlji, Orban je odgovorio:

“Svi se tome smeju”.

(Tanjug)

Check Also

PRVI SNIMCI IZ PAKLA „AZOVSTALJA“: POSLE PREDAJE I ČIŠĆENJA KATAKOMBI U KOJIMA SU BORAVILI PRIPADNICI PUKA AZOV (VIDEO)

NA društvenim mrežama pojavili su se snimci iz “pakla” Azovstalja. Iz tunela ispod Azovstalja izašlo …