Home / AKTUELNO / OVO JE PREDSEDNIK, OVO JE PRAVA REVOLUCIJA – MAKEDONSKI PREDSEDNIK PONOVIO PRED FEDERIKOM MOGERINI: „Ne dam mandat plaćenicima, Makedonci ne žele evropske reforme!“

OVO JE PREDSEDNIK, OVO JE PRAVA REVOLUCIJA – MAKEDONSKI PREDSEDNIK PONOVIO PRED FEDERIKOM MOGERINI: „Ne dam mandat plaćenicima, Makedonci ne žele evropske reforme!“

502

Đorđe Ivanov je i tokom razgovora sa Federikom Mogerini prodemonstrirao da je najsamostalniji i najsuvereniji predsednik države na Balkanu.

Ne samo da nije pokleknuo, pokolebao se i presamitio, nego joj je dlučno ponovio: da nije dao i da neće dati mandat za sastav vlade nikome ko pri njenom formiranju pregovara o platformi napravljenoj u drugoj državi, a još se radi o platformi koja ugrožava suverenitet i nezavisnost Makedonije i njeno unitarno ustrojstvo.

Iako je ona prethodno ocenila da je on nedavanjem mandata za sastav lvade Zoranu Zaevu (SDSM) prekršio „demokratska pravila“, on je dodatno naglasio:

„U pitanju je postizborna platforma kojom se ruše i Ustav Makedonije i Ohridski sporazum, a naša zemlja se dovodi u potčinjeni položaj i zavisnost od druge države. Građani su na izborim glasali za reforme, a ne za evropske reforme, a ne za političku platformu druge države“.

Posebno joj je stavio do znanja da je nezadovoljan što Evropska unija nije osudila flagrantno mešanje (Albanije) u unutrašnje poslove Makedonije. Upozorio je da to vodi široj destabilizaciji, a da neke neodgovorne izjave krizu dalje produbljuju.

Dodatno je ukazao: „Ovo je prilika da EU jasno i jasno osudi mešanje u unutrašnje stvari Makedonije i da potvrdi svoju privrženost nepovredivosti granica na Balkanu“.

Ne zna se kako je tekao okršaj između Ivanova i Mogerin iza zatvorenih vrata, ali je činjenica da je ona potom izjavila da je spremna da pomogne da politička ne preraste u međuetničku, pa i geopolitičku.

U svakom slučaju, sa Mogerini ovako nisu razgovarali i ne razgovaraju ni u Sofiji, ni u Beogradu, ni u Sarajevu, ni u Podgorici, ni u Tirani.

Svuda se oko nje i ostalih iz Brisela – doduše, iz različitih razloga – manje ili više savijaju.

I uvijaju poput trbuđnih plesačica…

Verovatno bi se tom „umetnošću“ bavio i Ivanov da mu nisu udarili u državu i njen opstanak.

Za razliku od nekih, on je prodemonstrirao da ozbiljno shvata i svoju državu i to što je upravo on njen predsednik…

(Agencije)

Check Also

STRAVIČNO UPOZORENJE KINESKE NAUČNICE KOJA JE OTKRILA KOVID-19: STIŽE NOVA KORONA!

Kineska naučnica Ši Džengli sa Instituta za virusologiju u Vuhanu, upozorila je da u oblastima …