Home / AKTUELNO / Ovo je rešenje za parove koji ne mogu da imaju decu!

Ovo je rešenje za parove koji ne mogu da imaju decu!

Dobra vest za oko 300.000 parova u Srbiji koji ne mogu da imaju decu, a ne može da im pomogne ni klasična vantelesna oplodnja, jeste da tvorci prednacrta Građanskog zakonika predviđaju uvođenje nove institucije – rađanje za drugoga.

trudnoca
Kako pišu “Novosti”, ako predlog prođe, žena koja nosi i rodi dete za drugog, dužna je da ga po rođenju preda “nameravanim roditeljima”, koji su sa njom sklopili ugovor o rađanju. Oni su, pak, dužni da ga preuzmu bez obzira na detetove osobine i stiču sva roditeljska zakonska prava i dužnosti.

Surogat majčinstvo će biti dozvoljeno samo ako se za oplodnju koristi reproduktivni materijal bar jednog od roditelja, i to samo kad između roditelja ne može doći do začeća polnim putem, ni uz pomoć drugih biomedicinskih vidova. Ugovor o rađanju overava se u sudu ili kod notara.

Ugovorom se regulišu i prava i obaveze, kao na primer da surogat-majka mora da vodi zdrav život tokom trudnoće, da se podvrgava redovnoj zdravstvenoj kontroli, da se uzdržava od alkohola, droga, pušenja. Njime se reguliše i plaćanje ugovorenih troškova…

U slučaju da je žena koja je rodila dete za drugog istovremeno i njegova genetska majka, sud može da joj prizna pravo na kontakte sa detetom. Ugovaranje nagrade surogat-majci najstrože je zabranjeno, ali ona može potraživati naknadu razumnih troškova (gubitak zarade, troškovi medicinskih usluga, prevoza, smeštaja, ishrane…).

Predsednik parlamentarnog Odbora za zdravlje i porodicu Slavica Đukić Dejanović smatra da smo zreli za razgovor o surogat-materinstvu.

– To je samo logičan niz u kontinuiranom urušavanju porodice. Pitanje je gde je granica?! Rađanje za drugog otvara prostor da onaj kom je Bog dao mogućnost da rađa, ostvaruje neki interes. Sve i da zakon zabrani nagradu, dovoljno je da vrata budu odškrinuta, pa da se nađe prostor za korupciju i manipulacije – kaže profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu protojerej-stavrofor dr Dragomir Sando.

Bogati Evropljani surogat-majke uglavnom pronalaze u Ukrajini, gde vantelesna oplodnja i iznajmljivanje materice na devet meseci košta do 27.000 evra, Rusiji gde košta 42.000 evra, i u Velikoj Britaniji gde je njena cena 7.000-15.000 funti.

(Telegraf.rs)

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …