Home / AKTUELNO / Ovo vam je potrebno za legalizaciju ako ne mislite da vam sruše objekat!

Ovo vam je potrebno za legalizaciju ako ne mislite da vam sruše objekat!

Građani koji do prvog maja 2015. ne predaju kompletnu dokumentaciju za legalizaciju biće kandidati za rušenje. Rok za legalizaciju pomeren je za šest meseci, pa svi koji nisu dostavili traženu dokumentaciju imaju rok da to učine do 1. maja, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović. Uslovi za legalizaciju nisu izmenjeni, već samo rok, a cenu legalizacije će određivati opštine.

stanovi- srbija- zgrada
– To je prilika da svi koji su podneli samo jedan papir, odnosno zahtev za legalizaciju, dostave sva potrebna dokumenta. Prethodni rok je bio prvi novembar. Tada bi građani sa nepotpunom dokumentacijom, bez ovih izmena, dobili rešenje kojim se odbija zahtev za legalizaciju, a to znači da bi im objekti bili srušeni – rekla je Damnjanović.

Do sada je podneto više od 800.000 zahteva, doke je prosečno, na nivou Srbije, rešeno tek oko tri do pet odsto slučajeva. U Srbiji ima 1.500.000 objekata koji nemaju potrebnu dokumentaciju. Bespravno podignutih objekata najviše ima u beogradskim naseljima Ledine, Kaluđerica i Kumodraž.

Pre tri godine, kad je legalizacija bila najaktivnija, za objekat do 100 kvadrata u beogradskoj ekstrazoni bilo je potrebno izdvojiti 967.000 dinara. Legalizacija tog objekta u petoj zoni kojoj pripadaju Višnjica, Borča ili Kaluđerica stajala je oko 270.000 dinara. Najveća stavka u ceni bila je naknada za korišćenje građevinskog zemljišta. Ostali troškovi, koji uključuju dokaz o pravu svojine, geodetski snimak, slike objekta, tehnički izveštaj i administrativnu taksu, u proseku su iznosili 500 evra.

Zakon propisuje da građani mogu da legalizuju objekte koji su izgrađeni i posle 2009. godine, mada se prvobitni vladin predlog odnosio na bespravne objekte izgrađene do 11. septembra te godine, a za koje je zahtev za legalizaciju podnet do 11. marta 2010.

Potrebna dokumenta za legalizaciju

– dokaz o pravu svojine

– fotografije objekta

– tehnički izveštaj o stanju objekta, instalacija, infrastrukturne mreže

– geodetski snimak objekta

– dokaz o uplati administrativne taksePotrebna dokumenta za legalizaciju

– dokaz o pravu svojine

– fotografije objekta

– tehnički izveštaj o stanju objekta, instalacija, infrastrukturne mreže

– geodetski snimak objekta

– dokaz o uplati administrativne takse

(24sata.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …