Home / AKTUELNO / OVO JE RUSKI VOJNIK BUDUĆNOSTI: MOŽE DA ZAUSTAVI DIREKTAN HITAC I IMA SPOSOBNOST KAMUFLAŽE (VIDEO)

OVO JE RUSKI VOJNIK BUDUĆNOSTI: MOŽE DA ZAUSTAVI DIREKTAN HITAC I IMA SPOSOBNOST KAMUFLAŽE (VIDEO)

Ruska državna haj-tek korporacija Rostec najavila je da će u okolini Moskve na skorašnjem međunarodnom forumu za vojnu i tehničku opremu „Army-2018“ demonstrirati svoju stil tehnologiju za vojnike i oklopna vozila.

Direktor Rosteca Sergej Čemezov za ruski TASS je rekao da je reč o opremi koju je od Rosteca naručilo rusko ministarstvo obrane i da kamuflaža „nevidljivost“ vojnika i vojnih vozila postiže tako što se boje uniforme i vozila menjaju u zavisnosti od okoline, prenosi Express.hr.

– Na forumu „Army-2018“ Rostec će demonstrirati prototip materijala s električnom kontrolom pomoću koje oni menjaju boju u zavisnosti od površine na kojoj se nalaze. Omotač je u stanju da reflektuje promene boja i da oponaša složene grafičke prikaze, sve do lišća koje leprša na vetru – kazao je Čemezov.

Zasad će, dodao je, delovanje demonstrirati na kacigama vojnika, dok za budućnost najavljuje da će to isto moći postići na svim mogućim površinama; odeći, ručnom i oklopnom naoružanju.

Ovaj kamuflažni sistem, iako javno nije poznato na koji tačno način funkcioniše, deo je programa poboljšanja opreme za vojnike Ratnik-3, zapravo nove faze programa koji traje već celu jednu deceniju. Rostec je objavio da je do sada ruskoj vojsci isporučio 120.000 kompleta opreme Ratnik.

Ratnik-3 uključuje i moćan sistem spoljnog oklopa, egzoskeleta, kako bi se vojnik u njemu što manje umarao, a pritom imao puno veću nosivu sposobnost. Razlika u odnosu na ranije verzije opreme Ratnik je u tome što su se ranije generacije bazirale na jeftinijoj opremi dok je treća generacija i tehnološki najsloženija i do sada najskuplja.

Druga generacija oklopa u stanju je da zaustavi direktan hitac kalibra 7,62 milimetra iz snajpera Dragunov i teži 24 kilograma. Takvih oklopa Rusija danas poseduje za potrebe 80.000 svojih vojnika. Za novu generaciju oklopa Čemezov je najavio da će imati istu otpornost, ali će biti lakši, navodno će imati manje od 20 kilograma, što će postići primenom materijala na osnovi vlakana aramida, snažnih sintetskih poliamida, usto otpornih i na visoke temperature. U tih 20 kilograma ulaziće oklop, uniforma, zalihe hrane i lekova, šator i vreća za spavanje.

Još prošle godine, na forumu „Army-2017“, Rostec je najavio, a sada bi to navodno trebao i da predstavi, da će Ratnik-3 imati kacigu s vizirom preko kojega će vojnik videti automatski proračun udaljenosti do mete, podatke o brzini i smeru vetra, temperaturi vazduha i sličnom.

Najavili su i mogućnost pucanja iza ugla. Kaciga bi trebala da ima ugrađenu i plinsku masku s automatskim aktiviranjem čim se utvrde štetne materije u vazduhu, sistem komuniciranja radio vezom s ostalim pripadnicima iz jedinice.

Kaciga bi trebala da ima i sistem pomoću kojeg vojnik upravlja navođenim vozilima bez posade na bojnom polju, skuplja podatke o zdravstvenom stanju vojnika, navodno bi po potrebi čak bila u stanju električno da stimuliše mozak vojnika ako bi se ukazala potreba, a jedan od izvora iz Rosteca naveo je da će oklop biti u stanju da odoli najmanje deset direktnih pogodaka mecima.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …