Home / AKTUELNO / OVO JE SAMO UVOD- SPREMA SE CELOJ SRBIJI: GRAD ŠABAC POSLAO DOPIS SVIM POSLODAVCIMA U VEZI VAKCINE!

OVO JE SAMO UVOD- SPREMA SE CELOJ SRBIJI: GRAD ŠABAC POSLAO DOPIS SVIM POSLODAVCIMA U VEZI VAKCINE!

Pre nego što je Vučićev Krizni štab u utorak popodne saopštio da ne preporučuje  nove mera, lokalni Zavod za javno zdravlje u Šapcu je lokalnih štabovima za vanredne situacije u Mačvanskom okrugu prosledio svoje predloge.

U dopisu se navodi da privrednim subjektima treba preporučiti nagrađivanje radnika koji su vakcinisani i ograničenja za one koji neće da se vakcinišu.

Predlaže se da radnici koji donesu sertifikat o vakcinaciji budu nagrađeni sa dva dana plaćenog odsustva, a da se nevakcinisani radnici udalje sa posla ukoliko ne dostave dokaz da su preležali Kovid. Najuporniji, koji odbijaju da se vakcinišu, mogli bi da rade ukoliko dostave negativan PiSiAr test ne stariji od 72 sata ili antigentski test ne stariji od 48 sati.

Doktorka Dragana Radojčić, pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, izjavila je za Telegraf Biznis da su ove preporuke koje treba da se proslede poslodavcima dali sa namerom da se podstakne vakcinacija.

– Ne znamo da li će poslodavci hteti ili neće hteti, verovatno i među njima ima onih koji neće da se vakcinišu. Ovo je naš predlog da oni pokušaju da učine ako išta mogu jer je epidemija izmakla kontroli. Vakcinacija je jedini način da izađemo iz ovoga, a odozgo niko neće da se angažuje i kaže to mora tako i tačka, kao što je urađeno u svetu, ili da se primene akdekvatne mere zaštite i njihova kontrola – istakla je dr Radojčić koju narod izdržava iz budžeta.

Ova dama nije spomenula mehanizme vlasti za „neposlušne“ privatnike (slanje inspekcija, sabotiranje dozvola i brojne opstrukcije koje režim sprvodoi), pa je očekivano da se privatnici masovno i

„dobrovoljno“ odazovu njenom apelu i postupe protiv Ustava i Zakona države Srbije. Uostalom, zaposlen može da tuži, a sud sankcioniše samo poslodavca, a Radojčić će se vaditi na „samo sam dala preporuku, nije obavezno jer je protivustavno“ i nastaviti da prima platu iz budžeta.

– Na teritoriji Mačvanskog okruga obe doze vakcine primilo je 49 posto građana. Najveći procenat revakcinisanih je u Malom Zvorniku, 70 posto i u Šapcu 53 odsto. Daleko smo od kolektivnog imuniteta (Krizni štab je tvrdio da se i sa 50 odsto postiže kolektivni imunitet), pa zato imamo situaciju da obolevaju i vakcinisani jer je došlo do probijanja imuniteta – našča je opravdanje dr Radojčić za obolevanje vakcinisanih.

Već duže vremena interesovanje za vakcinaciju na celom području Mačvanskog okruga je slabo, pa se dnevno javi svega 100 ili još manje ljudi. Sa tri doze je do sada vakcinisano 21 odsto stanovništva u osam opština i gradova.

Šabac je i ranije imao sličnih akcija. Podsetimo, jedno predzeće blisko režimu donelo je odluku da uskrati tzv. uskršnju nagradu radnicima koji neće eksperimentalnu vakcinu?! To je izazvalo priličnu pompu u javnosti, posebno među zaposlenima u preduzeću.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …