Home / AKTUELNO / Ovo je Šumadijsko more, skriveno u srcu Srbije: Nalazi se na 2 sata od Beograda i pravi je raj (VIDEO+MAPA)

Ovo je Šumadijsko more, skriveno u srcu Srbije: Nalazi se na 2 sata od Beograda i pravi je raj (VIDEO+MAPA)

Gruzansko-jezero

U srcu Šumadije nalazi se Gružansko jezero koje zbog svoje lepote i veličine mnogi nazivaju šumadijskim morem. Nastalo je izgradnjom brane na reci Gruži, pa je jezero veštačke prirode.

Šumadijsko more nalazi se u blizini Knića, a primarna uloga mu je vodosnabdevanje 300.000 ljudi koji žive u njegovoj okolini.

Gružansko jezero ima obim od 42 kilometara, široko je između 300 i 2.800 metara i duboko do 35 metara.

U njemu su stanište našle brojne vodene životinjske vrste, a zahvaljujući svojoj blizni Kniću i Kragujevcu, kao i svojoj prostranosti, na njemu su česta takmičenja ribolovaca.

Gružansko jezero se nalazi u prelepoj okolini. Turistički potencijal ovog jezera je ogroman. Mnogi ga nazivaju “srpskim morem”. Iako nema uređene puteve i plaže, ovo jezero mnogi koriste za boravak u netaknutoj prirodi. Osim toga, Gružansko jezero odlično je za sport i rekreaciju. S obzirom da jezero pruža odlične uslove, na njemu se okuplja veliki broj veslača.

504

Od ribe u gružanskom jezeru žive šaran, štuka, som, babuška, beovica, bandar, jezerska pastrmka, deverika, smuđ.

Jezero ima veoma važnu ulogu tokom seobe ptica. Jezero je ujedno i zimovalište za neke vrste pataka i gusaka, jer se nalazi na moravsko-vardarskom migratornom putu. Zabeleženo je 78 vrsta ptica, od kojih je za 25 utvrđeno da se gnezde na području jezera.

Skupština opštine Knić, grad Kragujevac i Balkan – eko tim iz Prijepolja, udružili su svoje snage i započeli zajdničku akciju čišćenja Gružanskog jezera.

Prema rečima šefa ribočuvarske službe, Milana Jovanovića, Šumadijsko more je biser ovog kraja i neophodno je da se radi na njegovom čišćenju.

Gružansko jezero, kako ističe Miroslav Nikolić, predsednik Opštine Knić, ima veliki turistički potencijal, i može da bude destinacija za mnoge posetioce.

– Ova akcija jeste prva, ali definitivno ne i poslednja. Cilj nam je da u narednom periodu i dalje uređujemo obalu, kako bi sve bilo na najvišem nivou, i kako bi i svi turisti koji ga posete, zaista mogli da vide sve njegove lepote – ističe Nikolić.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …