Home / AKTUELNO / Ovo je žena, ponos Srbije, koja je sa samo 19 godina ušla u Beograd na ruskom tenku!

Ovo je žena, ponos Srbije, koja je sa samo 19 godina ušla u Beograd na ruskom tenku!

Kristina Kica Jovanović je rođena u selu Donja Jajina kod Leskovca 1925 godine i sa samo 19 godina oslobodila Beograd na ruskom tenku. Kada je imala 17 godina je pristupila odredu koji je 1944. ušao u sastav 21. srpske divizije.

500

Ona je prva žena koja je na tenku ušla u Beograd, pre tačno 70 godina.

„Avala mi je ostala u pamćenju da smo jurišali u koloni. Mi i Rusi, nije se slušala komanda ko će pre da stigne. To je bila najveća sreća i nas i Rusa što smo ih isterali iz rovova i što su počeli da beže. Sećam se da sam prebacila pušku, htela sam da ga rukama uhvatim i živog zarobim. On je hteo da me ubije bajonetom, ali je pao pored mene“, priseća se hrabra Kristina.

Prisustvovala je vojnoj paradi, na kojoj se proslavaljalo 70 godina od oslobođenja Beograda. Borci Narodnooslobodilačkog rata, danas su bili gosti Skupštine grada.

„Srećna sam bila, vojska nam je divna, mladi su, slatki, borbeni. Juče je bilo prekrasno“, rekla je Kristina Tanjugu.
Ona podseća da su vojnici njene 21 divizije tokom rata prešli zemlju od juga do severa, a da su se za oslobođenje Beograda s Rusima sreli u Nikincima.

500

„Susret sa Rusima je bio veoma drag i srdačan, kao da smo sa njima bili sto godina“, seća se Kristina, koja je učestvovala je u borbama sve do kraja rata.

Odlikovana je sa više odlikovanja. Nosilac je partizanske spomenice ’41. Posle rata, završila je učiteljsku školu i radila kao vaspitačica i učiteljica u više škola.

(Kurir)

Check Also

NIKOLA PILIĆ: NJIH NERVIRA ŠTO JE NOVAK 350 NEDELJA BROJ 1 NA SVETU- ŠTO JE PREŠAO NADALA I FEDERERA U SVIM SEGMENTIMA..

Nekadašnji trener Novaka Đokovića u mlađim danima Nikola Pilić osvrnuo se na aktuelnu situaciju u …