Home / AKTUELNO / OVO MORATE ZNATI! STIŽU PARE I U JUNU! EVO KO SVE IMA PRAVO NA DRŽAVNU POMOĆ!

OVO MORATE ZNATI! STIŽU PARE I U JUNU! EVO KO SVE IMA PRAVO NA DRŽAVNU POMOĆ!

Posle 30 evra državne pomoći, sa čijom se isplatom završava 20. maja, na red dolaze nove prijave i isplate od strane države i za penzionere i za sve ostale koji su se prijavili, a imaju važeću ličnu kartu i prebivalište u Srbiji. Dvadesetog maja je poslednji dan za isplatu prvih 30 evra.

Jun: jedna prijava, dve isplate

Naredne isplate, ali i prijave, kreću u junu. Prvi važan datum je 1. jun i tada kreće prijava za 3.000 dinara za sve građane koji su vakcinisani. Prijava traje do 15. juna, a pravila su sledeća.

Svi koji su primili makar i prvu dozu vakcine u Srbiji do 31. maja imaće pravo na 3.000 dinara. Penzioneri se ne prijavljuju, a prijava za ostale će biti identična prijavi za 60 evra.

To praktično znači da će i za 3.000 dinara za vakcinisane biti potrebno ostaviti sledeće podatke: JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imate otvoren račun ili želite da vam se automatski otvori. Prijava će biti moguća elektronski preko sajta Uprave za trezor, ali i telefonski.

Pravo na dodatnih 3.000 dinara za vakcinisane imaju svi građani Srbije stariji od 16 godina, a pomoć će biti isplaćena u periodu od 12. do 20. juna.

Za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć neće biti važno koju vakcinu su građani primili od 4 dostupne u našoj zemlji, a to su vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer, Astra Zeneka i Sputnjik V. Informaciju o primljenoj vakcini, kao i o datumu vakcinisanja, građani praktično neće morati u prijavi ni da daju.

U junu će biti isplaćana i dodatna pomoć od 60 evra za sve nezaposlene koji su prijavljeni na biro (NSZ), a kojih ima oko pola miliona. Za ovu pomoć prijava nije potrebna.

Septembar i novembar: Penzionerima 50 evra, potom i svima po 30

Posle isplate od 30 evra u maju, penzioneri će u septembru dobiti i dodatnih 50 evra. Sledeće isplata je u novembru i tada će svi ostali građani dobiti drugih 30 evra. I penzioneri će u novembru dobiti svojih 30 evra i tako doći do ukupne cifre od 110. U novembru će i nezaposleni dobiti svojih 30 i tako doći do ukupne cifre od 120 evra

Kalendar isplata i prijava:

20. maj – završetak isplate prvih 30 evra svim građanima
Jun – nezaposleni dobijaju dodatnih 60 evra

1. jun – počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane
15. jun – kraj prijave za za 3.000 dinara za vakcinisane
12 – 20. jun – isplata 3.000 dinara za vakcinisane
Septembar – penzioneri dobijaju dodatnih 50 evra
Novembar – isplata drugih 30 evra za sve kategorije

Ko se prijavljuje, a ko ne mora?

– penzioneri – ne moraju ni za 60 evra, niti za dodatnih 50 evra, ni za 3.000 za vakcinisane

– korisnici socijalne pomoći – dobijaju 60 evra i ne moraju da se prijavljuju

– nezaposleni na birou – za 60 evra su morali da se prijave, a ne moraju da se prijavljuju i za drugih 60 evra koje dobijaju po osnovu nezaposlenosti

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …