Home / AKTUELNO / OVO MORATE ZNATI! STIŽU PARE I U JUNU! EVO KO SVE IMA PRAVO NA DRŽAVNU POMOĆ!

OVO MORATE ZNATI! STIŽU PARE I U JUNU! EVO KO SVE IMA PRAVO NA DRŽAVNU POMOĆ!

Posle 30 evra državne pomoći, sa čijom se isplatom završava 20. maja, na red dolaze nove prijave i isplate od strane države i za penzionere i za sve ostale koji su se prijavili, a imaju važeću ličnu kartu i prebivalište u Srbiji. Dvadesetog maja je poslednji dan za isplatu prvih 30 evra.

Jun: jedna prijava, dve isplate

Naredne isplate, ali i prijave, kreću u junu. Prvi važan datum je 1. jun i tada kreće prijava za 3.000 dinara za sve građane koji su vakcinisani. Prijava traje do 15. juna, a pravila su sledeća.

Svi koji su primili makar i prvu dozu vakcine u Srbiji do 31. maja imaće pravo na 3.000 dinara. Penzioneri se ne prijavljuju, a prijava za ostale će biti identična prijavi za 60 evra.

To praktično znači da će i za 3.000 dinara za vakcinisane biti potrebno ostaviti sledeće podatke: JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imate otvoren račun ili želite da vam se automatski otvori. Prijava će biti moguća elektronski preko sajta Uprave za trezor, ali i telefonski.

Pravo na dodatnih 3.000 dinara za vakcinisane imaju svi građani Srbije stariji od 16 godina, a pomoć će biti isplaćena u periodu od 12. do 20. juna.

Za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć neće biti važno koju vakcinu su građani primili od 4 dostupne u našoj zemlji, a to su vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer, Astra Zeneka i Sputnjik V. Informaciju o primljenoj vakcini, kao i o datumu vakcinisanja, građani praktično neće morati u prijavi ni da daju.

U junu će biti isplaćana i dodatna pomoć od 60 evra za sve nezaposlene koji su prijavljeni na biro (NSZ), a kojih ima oko pola miliona. Za ovu pomoć prijava nije potrebna.

Septembar i novembar: Penzionerima 50 evra, potom i svima po 30

Posle isplate od 30 evra u maju, penzioneri će u septembru dobiti i dodatnih 50 evra. Sledeće isplata je u novembru i tada će svi ostali građani dobiti drugih 30 evra. I penzioneri će u novembru dobiti svojih 30 evra i tako doći do ukupne cifre od 110. U novembru će i nezaposleni dobiti svojih 30 i tako doći do ukupne cifre od 120 evra

Kalendar isplata i prijava:

20. maj – završetak isplate prvih 30 evra svim građanima
Jun – nezaposleni dobijaju dodatnih 60 evra

1. jun – počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane
15. jun – kraj prijave za za 3.000 dinara za vakcinisane
12 – 20. jun – isplata 3.000 dinara za vakcinisane
Septembar – penzioneri dobijaju dodatnih 50 evra
Novembar – isplata drugih 30 evra za sve kategorije

Ko se prijavljuje, a ko ne mora?

– penzioneri – ne moraju ni za 60 evra, niti za dodatnih 50 evra, ni za 3.000 za vakcinisane

– korisnici socijalne pomoći – dobijaju 60 evra i ne moraju da se prijavljuju

– nezaposleni na birou – za 60 evra su morali da se prijave, a ne moraju da se prijavljuju i za drugih 60 evra koje dobijaju po osnovu nezaposlenosti

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …