Home / TEMA DANA / KINA ĆE ODUZETI CRNOJ GORI LUKU BAR? EVO KAKAV JE PLAN PUTIN SKLOPIO U SLUČAJU RATA! (VIDEO)

KINA ĆE ODUZETI CRNOJ GORI LUKU BAR? EVO KAKAV JE PLAN PUTIN SKLOPIO U SLUČAJU RATA! (VIDEO)

O tome da li će izbiti Treći svetski rat, šta se dešava sa dolarom i kakve su namere Kine otkrivaju prof. dr Ivan Pajović i trgovac na berzi Ivica Martinoski.

Pajović, koji je po struci doktor ekonomskih nauka kaže da je Kina jedna velika nepoznanica.

“Mi ne možemo tačno reći na koji način funkcioniše vlast u Kini. Poznato je da ona funkcioniše simbiotički sa zapadnim kapitalom koji je u ogromnoj količini plasiran u Kinu. Kina je podignuta zapadnim kapitalom, tj kapitalom gospodara novca”, rekao je Pajović.

On objašnjava kako se ponaša kineska država na primeru Novog puta svile Kina za koji je kako ističe Peking projektovao hiljadu milijardi evra, i to pre svega prema Evropi.

“Kina ulaže u pomorske puteve, 16 luka je projektovano u Africi, pored postojećih. Luka Pirej je zakupljena na 35 godina. Oduzeli su glavnu luku Šri Lanke jer ta zemlja nije mogla da servisira dugove Kini. Po mojoj proceni to će ona uraditi sa lukom Bar u Crnoj Gori jer je Crna Gora bankrotirala i ne može da servisira kineski dug od milijardu evra. Uslediće onda plenidba”, navodi Pajović u intervjuu za Balkan info.

Kako kaže evropske firme su se bunile što ne mogu nikako da uđu na kineske tendere za izgradnju infrastrukturnih objekata.

“Kina ima zatvoreni finansijski sistem. Oni ne dopuštaju da kapljica novca izađe iz Kine. Ne dopuštaju to ni pojedincima, ni firmama, ni bankama. Nikome. Za razliku od Rusije kojima na ofšor kompanije šišti između 100 i 200 milijardi dolara svake godine”, navodi on.

Prema njegovim rečima Kina se može posmatrati iz dva ugla – i kao velesila u usponu i kao megakolonija.

“Imamo dokaze i za jedno i drugo. Kina se ubrzano naoružava. U narednih godinu do godinu i po dana Kina treba da porine pet nosača aviona. Dva konvencionalna i tri nuklearna. A gde je ostalo oružje – u Južnom kineskom moru su nakrcali oružje kao da se spremaju za Treći svetski rat. Ako zaista porinu tih pet nosača aviona u Južno kinesko more tu onda 7. američka flota neće imati šta da radi”, naveo Pajović.

O tome šta se nudi Putinu i Rusiji, Pajović kaže da je u ideja da se suzi ruski uticaj a u perpektivi je moguće i cepanje Rusije na nekoliko delova.

“To vidimo i po tome da gomilaju ogromnu vojsku u Rumuniji, Poljskoj ali i u Bugarskoj. Jedan od poslednjih Trampovih dekreta je bilo da se iz Poljske ka Nemačkoj pomeri nekih 10 hiljada vojnika. S druge strane, bile su priče kako je Rusija nagomilala 40.000 vojnika na istočnoj granici i još 40.000 na Krimu. E posle se ispostavilo da tamo ima zapravo 150.000 vojnika i to sve pod plaštom vojne vežbe”, otkriva Pajović.

Ivica Martinoski koji se bavi berzanskim poslovanjem kaže da je i kod Kineza sve stvar novca, i da tu emocija nema.

“Ništa oni nisu drugačiji od Amerikanaca. Ljudska priroda je uvek ista, o tome su govorili i Platon i Sokrat. Kina je imperija u usponu. Oni će na svaki način doći do profita. Prvo će probati mekom silom, a ako ne uspe, onda batinom”, rekao je Martinoski.

Prema njegovim rečima Zapada čačka Ukrajinu, ali kako ističe, postoji već dogovor Rusije i Kine šta da se radi u slučaju da tamo izbije rat.

“Ako dođe do rata u Ukrajini, Si Đinping i Vladimir Putin imaju dogovor da onda usledi invazija na Tajvan. To je već rešena stvar. Amerkanci neće moći da brane svoje interese na dva fronta. Američko naoružanj je počelo da zaostaje za ruskim i kineskim.

Tih 5 nosača aviona je trebalo da porinu do 2025. ali će ih porinuti do 2023. U pitanju su pripreme za Treći svetski rat. Amerikancima su potrebne tri naredne godine da stignu hipersonično rusko naoružanje. E zato oni neće da započinju rat. Nemaju dovoljne kapacitete da naude toliko Rusima”, tvrdi Martinoski.

Govoreći o snazi dolara kao valute Martinoski kaže da on neće pući tako brzo.

“Dolar je svetska rezervna valuta. On ima taj status. To znači da Amerika može da se zadužuje koliko hoće. Oni jesu dužni Federalnim rezervama 30.000 milijardi dolara ali ima jedna drugi problem – čitava planeta je tom FED-u i Amerikancima dužna 150.000 milijardi dolara. Njih baš briga. Oni crpe taj dolaz iz inostranstva i mogu da se zadužuju koliko hoće. E kad to jednom pukne onda će biti problema”, rekao je Martinoski.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …