Home / AKTUELNO / OVO MOŽDA I NISTE OČEKIVALI: Evo kakvo je LETO pred nama!

OVO MOŽDA I NISTE OČEKIVALI: Evo kakvo je LETO pred nama!

vreme

Obično negde u ovo doba godine, kada barem kalendarski ispratimo zimu, volimo da znamo kakvo nas leto očekuje.

Tokom aprila u Beogradu će maksimalna temperatura biti oko 19,1 stepen, dok će taj prosek u maju iznositi 24,1 stepen.

U junu će ove godine srednja minimalna temperatura vazduha biti za oko 0,3 stepena viša od višegodišnjeg proseka, dok će srednja maksimalna temperatura biti viša za oko 0,4 stepena od proseka.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26,8 stepeni.

Toplo i suvo leto

Jul će biti topliji i suvlji nego ranijih godina. Srednja minimalna temperatura vazduha biće za oko 0,7 stepeni viša od višegodišnjeg proseka, a srednja maksimalna temperatura viša za oko 0,8 stepeni.

U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29,5 stepeni. Mesečna količina padavina tokom jula biće za oko osam milimetara niža u odnosu na višegodišnji prosek i u Beogradu i okolini iznosiće oko 37 milimetara.

I avgust će ove godine biti topliji i suvlji nego ranije. Srednja minimalna temperatura vazduha biće za oko 1,2 stepena viša u odnosu na višegodišnji prosek, a srednja

maksimalna temperatura viša za oko 0,6 stepeni.

U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30,4 stepena. Mesečna količina padavina tokom avgusta biće za oko 10 milimetara niža u odnosu na višegodišnji prosek, i u Beogradu i okolini iznosiće oko 40 milimetara.

Prognoza za daleku budućnost

A poznato je kakva nas temperatura očekuje i u narednih 100 do 200 godina. Zemljom će zavladati vrućine kakvih nije bilo još od doba trijasa, pre 200 miliona godina, kažu naučnici.

Do početka 23. veka klima bi mogla da postane najtoplija u poslednjih 420.000.000 godina, piše u studiji koja je objavljena u časopisu „Nejčer komunikejšns“.

(EPK/Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …