Home / AKTUELNO / OVO SU POKAZATELJI DA MOŽE DA DOĐE DO ZLOČINA IZ STRASTI: Ako ste u ovakvim situacijama, ODMAH POTRAŽITE POMOĆ!

OVO SU POKAZATELJI DA MOŽE DA DOĐE DO ZLOČINA IZ STRASTI: Ako ste u ovakvim situacijama, ODMAH POTRAŽITE POMOĆ!

500
Srbiju sve više potresaju stravični zločini u kojima žrtve budu ubijene na jeziv način. U većini slučajeva stradaju žene, uglavnom žrtve dugogodišnjeg psihičkog i fizičkog nasilja, i uglavnom se za ove slučajeve vezuju isti epiteti – strast, afekat, gnev, ljubomora.

Prema rečima stručnjaka, ovakvim zločinima prethodi patološka ljubomora, pretnje, fizički obračuni. Klinički psiholog Aleksandra Janković, za Telegraf kaže da se zločini iz strasti uglavnom dešavaju usled patološke ljubomore. Sitni pokazatelji ovakvog stanja, prema njenim rečima su raspravljanje i raspitivanje o prethodnim odnosima, koje kasnije poprimi laganu kontrolu i stalna ispitivanja poput “ko te je zvao”, “gde si bila”, “sa kim si bila”, “gde si do sada”, “šta si radila”.

– Kada dođe do uzimanja telefona bez pitanja, gledanja liste poziva, poruka, pravljenja lažnih profila na društvenim mrežama, kontaktiranje preko njih sa partnerima, pozivanje na piće, iskušavanje, treba da se podvuče crta. Mnoge žene prelaze preko toga, proveravanje doživljavaju kao pokazatelja ljubavi, a u stvari je u pitanju nešto drugo – kaže Jankovićeva za Telegraf, i dodaje da je alarm za beg iz odnosa i opsednutost partnerkom.

Prema njenim rečima, partnerovo stoprocentno fokusiranje na vas nije dobar pokazatelj ljubavi, iako takvo ponašanje ženama prija u nekom trenutku.

– Sledeća faza u takvom odnosu je veći stepen kontrole, počinje preispitivanje o prijateljima, da li su oni zaista dobri za nju, a sve to se radi da bi partnerka bila samo njemu posvećena. Kada žena ostane bez ijednog prijatelja, partner joj uglavnom govori da neće nikada biti sama sa njim, da ima njegovu punu podršku i pažnju, a to treba da bude znak da je ljubomora došla do ozbiljne faze, posle čega dolazi do verbalne i fizičke torture, do prvog šamara, preko kojeg nikako ne sme da se pređe – ističe Jankovićeva, i dodaje kako žena kada počne da sumnja da nešto nije u redu, odmah treba da se posavetuje sa stručnim licem.

Prema njenom rečima, ona nikako ne sme da poklekne, da pronalazi razloge i opravdanja kako bi povratila dobar odnos sa svojim partnerom, nikako ne sme da ostane u drugom stanju, “jer će beba rešiti sve probleme”, zato što se to neće desiti. Tu “bebu” će muškarac koristiti za još veći stepen manipulacije, i iz toga je samim tim mnogo teže izaći.

Stravičan zločin iz strasti potresao je Srbiju kada je u selu Žitište kod Zrenjanina u kafiću “Makijato” život izgubilo pet, a ranjeno 22 osobe. I, sve to zbog “ljubavi” prema prvoj žrtvi, Dijani Zlatić, bivšoj supruzi Siniše Zlatića, vesniku krvavog pira u ovom selu. I ona je trpela psihičko i fizičko maltretiranje, koje se na kraju kobno završilo, jer monstrum koji je ovaj zločin počinio nije mogao da podnese da ona nije više sa njim.

Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da je prvi znak upozorenja pretnja, pretnja fizičkim nasiljem, a drugi šamar, guranje i primenjivanje fizičke sile.

– Prvi šamar definiše odnose, ako žena u odnosu sa partnerom može da pređe preko šamara onda su se oni “psihološki dogovorili” da je to ok. Takođe, alarmantna situacija je ako je partner sklon impulsivnosti, ako gubi kontrpolu, razbija stvari, ne kontroliše bes. Takođe, ako je partner nasilan prema drugima, vrlo lako će moći da bude nasilan i prema vama – rekao je Milivojević, i napomenuo da sve ove situacije mogu da dovedu do zločina.

Upravo zbog toga, ukoliko se nalazite u nekoj od ovih situacija, a one se ponavljaju, i jasno vam je da nešto nije u redu, obavezno potražite pomoć stručnog lica, kako bi na najbolji način mogli da izađete iz takvog odnosa, i time sprečite moguću tragediju.

(Telegraf.rs)

Check Also

NEMAČKA NA NOGAMA- POČEO OTPOR: “NEĆEMO DA NOSIMO BRNJICU I HOĆEMO PRIRODNI IMUNITET UMESTO VAKCINE”

U Berlinu se održava skup pod nazivom “Kraj pandemije – dan slobode”, a među njima …