Home / AKTUELNO / OVO SU UBICE AMERIČKIH NOSAČA AVIONA: Kina testirala rakete DF-26

OVO SU UBICE AMERIČKIH NOSAČA AVIONA: Kina testirala rakete DF-26

502

KINESKA armija je u Bohajskom zalivu testirala rakete koje su već nazvane „ubicama (američkih) nosača aviona”.

Prema rečima vojnog eksperta Songa Žongpinga čije reči prenosi Defense Aerospace, isprobavane su rakete DF-26.

A te rakete – po njegovoj proceni anonimnog stručnjaka kojeg citira Global Times – istovremeno mogu da ugrožvaju i nosače aviona i američki protivraketni sistem THAAD, koji je instaliran na teritoriji Južne Koreje.

Song smatra da na takav zaključak neizbežno navode „i mesto testiranja i tip raketa”. Čak naglašava je izbr Bohajskog zaliva „jasna poruka Južnoj Koreji da je razlog testiranja

pojava PRO na njenoj teritoriji, uprkos tome što je to standarni pomorski poligon jer se južno i istočno nalaze ekonomske zone drugih zemalja”.

Kinesko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su testirane „rakete novog tipa” i da je njihova provera dala „očekivane rezultate”.

Početkom februara su američki mediji objavljivali da je Kina upravo testirala svoju najnoviju visokopreciznu balističku raketu DF-16 koja može ozbiljno ugrožavati i Japan i same SAD.

DF je skraćenica od Dong Feng, što na kineskom znači – Ist

Starija verzija DF-26 prvi put je viđena pre dve godine – na vojnoj paradi u Pekingu – i tada je dobila ime „Ubica Guama” (najpoznatije i najveće američke vojne baze na Pacifiku).

Po njenom donekle „izvijenom nosu” – neki eksperti su izveli zaključak da raspolaže sistemom navođenja na cilj u završnoj fazi leta.

Na istoj paradi je bila pokazana i protivbrodska balistička raketa DF-21D, za koju se takođe tvrdi da je u stanju da jednim pogotkom potopi nosač aviona.

(AGENCIJE)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …