Home / AKTUELNO / PAO U RUKE “SPECIJALISTA” ZA PAKAO: ASANŽ POSLAT U BRITANSKU VERZIJU “GVANTANAMA”

PAO U RUKE “SPECIJALISTA” ZA PAKAO: ASANŽ POSLAT U BRITANSKU VERZIJU “GVANTANAMA”

Džulijan Asanža je zbog manjka pristupa internetu i zdravstvenoj nezi i nemogućnosti da izađe napolje, kao nepodnošljiv ocenio boravak u ekvadorskoj ambasadi.

Taj boravak u ambasadi u Londonu okončan je njegovim hapšenjem u četvrtak.

Blumerg navodi da bi uslovi u kojima sada boravi mogli da budu mnogo gori pošto je smešten u britansku verziju američkog zatvora za teroriste “Gvantanamo”.

Zatvor “Belmarš” u jugoistočnom delu Londona porede s ovim zatvorom na Kubi, u kojem su američke vlasti držale najopasnije islamiste, pre svega zbog toga što su u britanskom “Gvantanamu” smešteni izuzetno opasni zatvorenici.

Tu je kaznu služio, između ostalih Abu Katada koji je opisivan kao desna ruka Osame bin Ladena, nekadašnjeg vođe Al Kaide, za područje Evrope, kao i četvorica muškaraca koji su pokušali da izvedu samoubilački napad u londonskom sistemu javnog prevoza. Nakon što je njegov slučaj, posle hapšenja, obrađen pred sudom u britanskopj prestonici, Asanž je sproveden u “Belmarš”.

To je izjavio Asanžov prijatelj Von Smit, koji je bio jedna od poslednjih osoba koja je posetila Australijanca u ekvadorskoj ambasadi pre hapšenja.

Blumberg ocenjuje da bi odabir lokacije gde će Asanž čekati dalje sudske odluke mogao da ukazuje na strogi pristup koji su britanske vlasti zauzele po pitanju pritvaranja 47-godišnjeg Asanža, dok se on bude borio protiv izručenja SAD koje ga terete za otkrivanje vladinih tajni.

Navodi se da u “Belmaršu” ima zatvorenika različitih profila, od nižih prestupnika do odeljenja koje drži najopasnije zatvorenike u zemlji. Agencija navodi da će ovakvo okruženje biti potpuna novost za Asanža, pošto je 2010. godine, dok je čekao odluku britanskih vlasti po zahtevu Švedske da joj ga izruče, proveo devet dana u drugom londonskom zatvoru “Vondsvort”.

Kada je oslobođen uz kauciju njegov advokat je uslove u zatvoru nazvao “dikensovskim”, dok je sam Asanž rekao da je u vreme provedeno u tom viktorijanskom zatvoru “imao vremena za razmišljanje”.

(Tanjug)

Check Also

ŠOK ANALIZA NEMAČKOG ANALITIČARA: IDUĆE GODINE ODLAZI MERKEL- POČINJE ALIJANSA SA RUSIJOM I KINOM- OVO SE SPREMA SAD

Nemački politički analitičar Alekander Rar smatra da će 2021. godina biti prekretnica za Nemačku. Iako …