Home / AKTUELNO / Parlament Makedonije jednoglasno usvojio Deklaraciju o pristupanju NATO-u

Parlament Makedonije jednoglasno usvojio Deklaraciju o pristupanju NATO-u

Makedonski parlament jednoglasno je danas usvojio Deklaraciju za podršku pristupnom procesu za članstvo Makedonije u NATO.

Prema navodima medija, za deklaraciju je glasalo 76 prisutnih poslanika vlasti i opozicije, a niko nije bio protiv niti uzdržan.

Poslanik vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Hari Lokvenec rekao je da ulazak u NATO direktno donosi bezbednost i stabilnost, i dodao da najveća korist članstva u alijansi nije vojna, već ekonomska.

„Iskustva zemalja jugoistočne Evrope u vezi sa članstvom u NATO pokazuju da ono podstiče biznis i dovodi do povećanja stranih investicija”, kazao je Lokvenec.

Šef poslaničke grupe VMRO-DPMNE Dragan Danev rekao je da će ta najveća opoziciona partija podržati Deklaraciju i dati snažan doprinos putu Makedonije ka punopravnom članstvu u NATO.

„Stvarno je dobitak da se bude član tog saveza, ali istovremeno i velika obaveza”, naveo je Danev i dodao da je VMRO-DPMNE formirana 1991. godine na tri postulata – nezavisna Makedonija, ulazak u EU i ulazak u NATO.

(Beta)

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …