Home / AKTUELNO / PLAN VLADE: Na svakih pet koji odu sa radnih mesta, jedan će dobiti posao!

PLAN VLADE: Na svakih pet koji odu sa radnih mesta, jedan će dobiti posao!

Na svakih pet oslobođenih radnih mesta, u javnoj upravi moći će da se zaposli jedna osoba. Na ovo se obavezala Vlada u dopisu koji je danas upućen MMF, a u koji je “Blic” imao uvid.

S

U susret očekivanoj sednici Borda direktora, u pismu direktorki Fonda Kristin Lagard, koje su potpisali premijer Aleksandar Vučić, ministar finansija Dušan Vujović i guverner Jorgovanka Tabaković, kaže se i da će do sredine decembra biti okončan posao otpuštanja viškova zaposlenih u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi. Radi se o više od 9.000 zaposlenih.

– Uz broj koji je iz javne uprave i lokalne samouprave već otišao tokom godine, ukupno smanjenje broja zaposlenih u konsolidovanom sektoru države je pet odsto, konstatuje se u pismu upućenom Kristin Lagard.

Vlada podseća Fond i da nije odustala od ranije ugovorenog smanjenja broja zaposlenih planiranih za naredne godine. Kažu da upravo Zakon o maksimalnom broju zaposlenih predstavlja pravni osnov za godišnje ograničenje broja zaposlenih za period do 2018. godine.

Uprkos izrečenoj jasnoj nameri Vlade, u realnosti stvari još nisu tako idealne. Tako i pored najava, odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru još nisu donete. Kako saznajemo, deo ministara je, umesto najavljenih smanjenja, predložio čak i povećanje broja zaposlenih u svojim resorima.

Pored toga, vidljivo je da se ministri lakše odriču onih koji u sektorima vrše važne poslove, nego činovnika, ali i pokušaja da se bolan proces okonča kroz penzionisanje, ali uz prijem novih, mladih kadrova. A posao bi dobili samo oni koji su neophodni da bi se održala efikasnost sistema.

Zakon o platnim razredima Vlada će uputiti u skupštinsku proceduru krajem ovog meseca, dok će na snagu stupiti 1. januara 2016. Katalog zanimanja, kojim se broj radnih mesta i pozicija smanjuje sa nekoliko hiljada na oko 500, završen je.

– Baza svih zarada biće unificirana. Do kraja aprila naredne godine usvojićemo posebne zakone o zaradama i drugu regulativu, tako da će unifikacija platnih razreda za uporedive poslove i usaglašene osnove zarada početi da važi od juna 2016. Bilo koji predlog za povećanje zarada u narednoj godini biće ciljan na sektore sa najvećim raskorakom u zaradama, kao što je slučaj medicinskog osoblja u zdravstvu i učiteljskog u sektoru obrazovanja – kaže se u pismu koje je Vlada uputila direktorki MMF.

Sporazum o nastavku posla

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predložilo je juče ministarstvima da se svima koji ispunjavaju uslove za starosnu penziju ponudi sporazum o nastavku radnog odnosa do donošenja akta kojim se utvrđuje maksimalni broj zaposlenih, odnosno kada se sagledaju potrebe obavljanja svih funkcija u novoj organizaciji. Podsećaju da čl. 20 Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koji stupa na snagu 12. oktobra, predviđa da zaposlenom prestaje radni odnos kada navrši godine života, ali da izuzetno radni odnos neće prestati ako se poslodavac i zaposleni sporazumeju.

(Blic)

Check Also

U FRANCUSKOJ I NEMAČKOJ NA DESETINE HILJADA LJUDI PROTESTVUJE PROTIV KARANTINA I DIKTATURE (VIDEO)

Hiljade demonstranata trenutno protestuje na trgu Trokadero u Parizu, protiv korona diktature, kršenja sloboda i …