Home / AKTUELNO / POČELA POTRAGA ZA VANZEMALJSKIM CIVILIZACIJAMA U GALAKSIJI ANDROMEDA

POČELA POTRAGA ZA VANZEMALJSKIM CIVILIZACIJAMA U GALAKSIJI ANDROMEDA

Američki planetolozi počeli su `širokim frontom` potragu za razvijenim civilizacijama na trilionu planeta nama susedne Magline Andromede.

Radi toga će „držati na oku“ veštački izazvane „erupcije svetlosti“ oko njenih zvezda.

Ovo su saopštili na okruglom stolu u Hjustonu posvećenom „tehnogenim tragovima postojanja vanzemaljaca“.

„Pretpostavljamo da u svemiru moraju postojati civilizacije koje po nivou razvoja nisu ispod naše. Naš kolega Filip Lubin želi da supermoćnim laserima šaljemo signale braći po razumu. A zašto to ne bi mogli i želeli i oni? Ako takav laser bude funklcionisao dovoljno dugo – naš sistem će ga naći“ – rekao je na okruglom stolu Endrju Stjuart sa Univerziteta Kalifornije iz Santa Barbare.

Italijanski fizičar Enriko Fermi je u svoje vreme povodom sličnih stavova izgovorio: ako postoji mnogo vanzemaljskih civilizacija – zbog čega ne možemo da ulovimo nikakav signal da postoje?

Stjuart, Lubin i njihove kolege ne žele da se ograniče traženjem vanzemaljaca samo u Mlečnom Putu nego i u susednim galaksijama.

Težište potrage premestiće sa radiotalasnog na takozvani „optički dijapazon“ jer računaju da će moći da istovremeno  posmatraju ogroman broj potencijalno naseljenih zvezdanih sistema.

Stjuart i njegov tim Andromedu već osmatraju sa tridesetak teleskopa. Svakome su odredili „njegov sektor“ unutar te nama najbliže galaksije koja je po strukturi slična Zemlji.

Check Also

ZAMKA ZA PUTINA: „POMIRILI“ SE TRAMP I ERDOGAN, TURCI POVLAČE VAŽAN POTEZ NA SEVERU SIRIJE (VIDEO)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da će njegove trupe uspostaviti bezbednosnu zonu …