Home / AKTUELNO / POČELA POTRAGA ZA VANZEMALJSKIM CIVILIZACIJAMA U GALAKSIJI ANDROMEDA

POČELA POTRAGA ZA VANZEMALJSKIM CIVILIZACIJAMA U GALAKSIJI ANDROMEDA

Američki planetolozi počeli su `širokim frontom` potragu za razvijenim civilizacijama na trilionu planeta nama susedne Magline Andromede.

Radi toga će „držati na oku“ veštački izazvane „erupcije svetlosti“ oko njenih zvezda.

Ovo su saopštili na okruglom stolu u Hjustonu posvećenom „tehnogenim tragovima postojanja vanzemaljaca“.

„Pretpostavljamo da u svemiru moraju postojati civilizacije koje po nivou razvoja nisu ispod naše. Naš kolega Filip Lubin želi da supermoćnim laserima šaljemo signale braći po razumu. A zašto to ne bi mogli i želeli i oni? Ako takav laser bude funklcionisao dovoljno dugo – naš sistem će ga naći“ – rekao je na okruglom stolu Endrju Stjuart sa Univerziteta Kalifornije iz Santa Barbare.

Italijanski fizičar Enriko Fermi je u svoje vreme povodom sličnih stavova izgovorio: ako postoji mnogo vanzemaljskih civilizacija – zbog čega ne možemo da ulovimo nikakav signal da postoje?

Stjuart, Lubin i njihove kolege ne žele da se ograniče traženjem vanzemaljaca samo u Mlečnom Putu nego i u susednim galaksijama.

Težište potrage premestiće sa radiotalasnog na takozvani „optički dijapazon“ jer računaju da će moći da istovremeno  posmatraju ogroman broj potencijalno naseljenih zvezdanih sistema.

Stjuart i njegov tim Andromedu već osmatraju sa tridesetak teleskopa. Svakome su odredili „njegov sektor“ unutar te nama najbliže galaksije koja je po strukturi slična Zemlji.

Check Also

RUSKI ANALITIČAR OTKRIO KOJE ĆE TERITORIJE UKRAJINE POSTATI DEO RUSIJE..

Rusija ne namerava da pripoji celu Ukrajinu, kako tvrde mnogi ukrajinski političari, pokušavajući da zaplaše …