Home / TEMA DANA / LAZANSKI OTKRIVA PRAVU POZADINU UPADA ALBANACA NA GAZIVODE

LAZANSKI OTKRIVA PRAVU POZADINU UPADA ALBANACA NA GAZIVODE

Upad ROSU i zauzimanje jezera Gazivoda vojni analitičar Miroslav Lazanski ocenjuje kao „čistu provokaciju Prištine i pokušaj Hašima Tačija da se na unutrašnjem planu reafirmiše kao jak igrač i da se istovremeno isprovocira Srbija i vidi šta će uraditi naše rukovodstvo“.

On je naglasio da se u ovom slučaju radi o direktnom pokušaju pljačke imovine Srbije budući da jezero Gazivode, kaže, zalazi u užu teritoriju Republiku Srbije.

„Ako zauzmu Gazivode oni su izvršili i agresiju i na deo teritorije centralne Srbije“, rekao je Lazanski gostujući na TV Pink.

On je potez ROSU označio provokacijom Prištine i pokušajem Tačija da se na unutrašnjem planu „reafirmiše kao jak igrač i odlučan lider“.

Istovremeno Priština pokušava da vidi šta Srbija može da uradi i šta će uraditi.

„Država u takvoj i sličnoj situaciji postupa po utvrđenim pravilima, a to znači da se policijske i specijalne jedinice stave u stanje pripravnosti“.

Lazanski je uveren da zauzimanje jezera Gazivode neće završiti kao politika svršenog čina i da će kosovske specijalne jedinice morati da se povuku jer će,kaže, Srbija takav zahtev uputiti KFOR-u i zapadnim centrima moći, pre svega SAD.

„Vrlo je neobično da dan nakon razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog ambasadora u Srbiji, ROSU upada na sever KiM. To je više nego bezobrazluk Prištine i onih koji su njihovi mentori“, rekao je Lazanski gostujući na TV Pink.

On je naveo da Priština nikad ne preduzima bilo kakvu akciju te vrste bez saglasnosti svojih mentora.

Čak i da je reč o samostalnom potezu Prištine, Lazanski kaže da Amerikanci imaju mehanizme da „u roku od pola sata upozore Albance da se povuku i da to ne mogu da rade“.

„Tu nema izvlačenja da su radili ovo bez znanja Zapada“, kaže Laznski.

Lazanski smatra da ROSU neće moći trajno da ostanu na Gazivodama jer je NATO garantovao da nikakve specijalne jedinice neće biti prisutne na severu Kosova.

„Videćemo da li je ovo provokacija da se vidi kako će Beograd reagovati i da se anulira fijasko kosovske diplomatije u UN i da se minimizira poseta predsednika Vučića Moskvi“, kazao je Lazanski.

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …