Home / AKTUELNO / POČELI MASOVNI PROTESTI U EKVADORU- MORENO PLAĆA CENU IZDAJE NARODA I ASANŽA

POČELI MASOVNI PROTESTI U EKVADORU- MORENO PLAĆA CENU IZDAJE NARODA I ASANŽA

Već dva dana u glavnom gradu Ekvadora, Kito, traju masovni nasilni protesti protiv neoliberalne politike predsednika Lenina Morena, a kap koja je prelila čašu bila je ukidanje azila i oduzimanje državljanstva osnivaču Vikiliksa, Džulijanu Asanžu, kog je Moreno predao britanskim vlastima.

Protestanti su u ponedeljak krenuli prema predsedničkoj palati, ali je u trenutku kada su ulazili u uske gradske ulice na njih nasilno krenula interventna policija.

“Nijedno pravo manje od stečenog”, bio je slogan hiljade građana Ekvadora koji su  16. aprila održali masovni protivladin  protest, u glavnom gradu Kito, protiv neoliberalne politike predsednika Lenina Morena.

Na proteste su pozvani različiti sektori društva, kao što su radnici Radija Pichincha Universal, javne radio stanice koja je nedavno isključena iz etera. Iako su iz bloka koji ga je predstavio kao svog kandidata na prošlim izborima, na ustanak protiv Morena su pozvani i trenutni zastupnici i simpatizeri stranke Građanske revolucije, bivšeg predsednika Rafaela Koree, iz cele zemlje. Njima su se pridružili nezavisni kolektivi, nezadovoljni građani i desetine mladih koji nose maske međunarodne grupe Anonimus, koji protestuju zbog hapšenja Džulijana Asanža.

“Danas smo ovde kako bi se usprotivili lošoj vladi, kao i protiv Morenove izdaje vladinog plana za koji je izabran. Ekvador je prodan MMF-u i preduzimaju se  mere protiv ekvadorskog naroda”, rekao je pokrajinski koordinator Loju Pokreta za Građansku revoluciju, Mark Injigez.

Nezavisni medijski kolektiv, KolectiVoz, izveštava uživo na tviteru, objavljujući snimke policijske represije, koja je koristila suzavac i palice protiv protestanata. Drugi korisnici društvenih medija su objavljivali slike i videozapise o nasilju policije protiv protestanata i zatvaranju ulica. Dva kolektiva su potvrdila da je njihov saradnik Vladimir Obando proizvoljno bio pritvoren od strane policije tokom praćenja demonstracija.

“Naredbe vlade su “ućutkati i napasti one koji demonstriraju”. Represija je ono što sada živimo, ali mi se ne možemo ućutkati i zaustaviti. Mi smo narod i zajedno ćemo obnoviti našu otadžbinu”, izjavila je tokom skupa zastupnica Hota Ljoret.

Protestanti su u ponedeljak, oko 16:00 sati po lokalnom vremenu, krenuli u smeru istorijskog jezgra grada, gde se nalazi predsednička palata. Međutim, kada su ulazili u uske, gradske ulice, protest je razbila policija.

Poslednje demonstracije su usledile nakon što se Morenova administracija otvoreno pridružila desničarskim proameričkim vladama Latinske Amerike.

U poslednjih nekoliko meseci su u zemlji porasle cene nafte, stopa nezaposlenosti je rekordno visoka, a nedavno je vlada potpisala sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom za kredit od 4,2 milijarde dolara, najavivši da će se od ove godine sprovesti niz mera štednje.

“Moreno je prodao zemlju oligarhiji, bankari su opet u posedu medijskih kuća, a svi prirodni resursi se prodaju najvećem ponuđaču. Znamo da će kredit MMF-a doneti mnogo šteta”, rekao je jedan od protestanata, držeći transparent na kom je pisalo: “Napolje sa Morenom – napolje sa izdajnikom.”

Moreno u Vašigntonu: “Asanž je ruski špijun”

Dok su protesti potresali zemlju, predsednik Ekvadora Lenin Moreno govorio je na skupu u istraživačkom centru Međuameričkog dijaloga u Vašingtonu.

Kasnije je u intervjuu za BBC porekao da su ga Velika Britanija i Sjedinjene Države prisilile da opozove Asanžov azil. Moreno je u ekskluzivnom intervjuu izjavio kako bi Džulijan Asanž mogao da bude agent Rusije, jer selektivno nikada nije objavio informacije o Moskvi, kao što je činio o drugim narodima.

Moreno očito ne prati dovoljno Vikiliks, jer su tamo objavljeni i ruski dokumenti, iako vrlo malo u odnosu na ostale, pre svega zbog činjenice da se ruski diplomati u komunikaciji vrlo malo služe internetom, osim u nevažnim stvarima, a poverljive informacije razmenjuju u ličnim kontaktima. Isto važi i za vladine kancelarije i agencije u kojima se poverljive informacije, često iz kancelarije u kancelariju iste zgrade, šalju pisane pisaćom mašinom ili rukom u zapečaćenim kovertama, kao što je KGB radio pre nekoliko decenija.

Moreno je takođe diskreditovao Asanža kao novinara i optužio osnivača Vikilksa “da radi za Rusiju i špijunira druge zemlje, što svedoči njegovo uplitanje u Vatikan, izbore u Sjedinjenim Državama i referendum u Kataloniji”.

Predsednik Ekvadora je ponovo rekao kako je suosnivač Vikiliksa bio nepristojan prema osoblju u ekvadorskoj ambasadi u Londonu i da je uništio prostorije fekalijama. Međutim, Moreno je u intervjuu porekao da su ga Velika Britanija i Sjedinjene Države prisilile da opozove Asanžov azil, što je dovelo do prisilnog odvođenja zviždača iz londonske ambasade Ekvadora, gde je živeo sedam godina.

Na pitanje novinara je li tako brzo izbacio Asanža iz ambasade zato što su mu zasmetale fotografije na kojima se vidi kako jede jastoga, dok u zemlji nameće mere štednje, Moreno je odgovorio: “Bio je moj rođendan, gledao sam fudbal u krevetu i to je bio divan dan.”

Moreno je takođe dodao da je Asanž bio “informativni terorista”, koji ne daje informacije koje ima, već pravi selekciju prema “ideološkim obavezama”.

Ponovio je i da je Asanž koristio ambasadu da bi špijunirao i direktno je povredio njegov status azilanta kada se uplitao u unutrašnje poslove i politike, Ekvadoru savezničke zemlje.

Asanžu u Velikoj Britaniji preti  do godinu dana zatvora zbog kršenja jemstva, ali bi mogao biti izručen Sjedinjenim Državama, gde je optužen za hakovanje kompjutera i suočava se s višegodišnjom kaznom zatvora, a ako se optužbe preinače i sa smrtnom kaznom.

U međuvremenu će se Lenin Moreno suočiti s ogorčenim narodom Ekvadora, koji je proučio da ne pristaje ni na kakve uslove MMF-a, strukturne reforme i mere štednje i kako predsednik, koji je izdao sva izborna obećanja, mora da odstupi.

(logicno.com)

Check Also

KOMANDANT KOJEG I VUČIĆ MORA DA SLUŠA JE OVAJ ČOVEK (ZAPANJUJUĆ VIDEO)

Jedini čovek kojem Vučić ne sme da oponira je Predrag Kon. Uostalom, to ste već …