Home / ZANIMLJIVOSTI / SUTRA SU CVETI: IMATE PRAVO NA ŽELjU, URADITE OVO I ISPUNIĆE VAM SE

SUTRA SU CVETI: IMATE PRAVO NA ŽELjU, URADITE OVO I ISPUNIĆE VAM SE

Veliki pravoslavni praznik Cveti uvek pada u nedelju pre Vaskrisa, a dan posle Lazareve subote, ili Vrbice. Ove godine Cveti slavimo sutra, 21. aprila.

Cveti se slave u znak sećanja na ljude koji su u Jerusalimu Isusa dočekali palminim grančicama i cvećem. Zbog toga je kod nas običaj da devojke i deca porane i odu da beru cveće, pa je i odatle naziv samog praznika.

Potrebno je požuriti jer se veruje da onaj ko prvi stigne i ubere cvet ima pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti, samo ako snažno veruje.

U starim danima je u Srbiji bio rasprostranjen običaj da se na Cvete ceo dan šeta okićen cvećem. Momci bi pravili bukete i nosili ih devojkama, a svaki cvet imao je svoje značenje iz koga bi one mogle da razaznaju udvaračeva osećanja. Danas je dovoljno da se nabere cveće i unese u kuću.

Cveti su dan za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima. Zato, poklonite danas nekoj dragoj osobi cveće. I vodite računa – svaki cvet ima svoju simboliku:

Margarete – Da budete lepi i krupni

Dren – Da budete jaki i zdravi

Ljubičice – Da budete mirišljavi i privlačni

Vrbove grančice – Da svi budu napredni i uspešni

Ruža – da budete rumeni i sveži

Cveti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim. Ovo znači da se ovaj praznik proslavlja u zavisnosti od toga kada je Vaskrs jer se praznuje nedelju dana ranije. Ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV veka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na poslednju nedelju njegovog života.

Cveti se slave u svim hrišćanskim zemljama, ali sa neznatnom razlikom u običajima.

Sutrašnji praznik je crveno slovo, pa ne bi trebalo raditi kućne poslove.

Sutra bi valjalo izgovoriti ovu molitvu za zdravlje i sreću vas i vaših najbližih:

Obščeje voskresenije, prežde tvojeja strasti uvjerjaja, iz mertvih vozdvigal jesi Lazarja, Hriste Bože, tjemže i mi jako otroci pobjedi znamenija nosjašče, tebje pobjeditelju smerti vopijem: Osana vo višnjih, blagosloven grjadij vo imja Gospodnje. Amin.

Check Also

REGULISAO SAOBRAĆAJ NA RASKRSNICI, A ONDA GA JE UDARILO NEŠTO STRAŠNIJE OD AUTOMOBILA (VIDEO)

Nije lako biti saobraćajac u Indiji. Snimak koji kruži društvenim mrežama je dokaz za to. Saobraćajac je …