Home / AKTUELNO / POČINJE ODBROJAVANJE- PENTAGON: „Postoji mogućnost udara na Severnu Koreju!“

POČINJE ODBROJAVANJE- PENTAGON: „Postoji mogućnost udara na Severnu Koreju!“

Predstavnica vojske SAD Dana Vajt tokom susreta sa novinarima na pitanje o mogućem američkom udaru na Severnu Koreju je izjavila «da Pentagon uvek razmatra sve mogućnosti», prenose RIA Novosti.

koreja- amerika- rat

«Štab komande uvek razmatra čitav spektar opcija koje može upotrebiti u nepredviđenih okolnostima», izjavila je Vajtova.

Ona je rekla da će Sjedinjene Države ispuniti svoje obaveze i zaštiti saveznike, poput Južne Koreje i Japana.

Predstavnica Pentagona više nije želela da bilo šta komentariše.

Ranije je TV kanal NBC pozivajući se na obaveštajne izvore objavio da SAD mogu izvesti preventivni udar na Severnu Koreju, u slučaju pokušaja novih testova nuklearnog oružja.

SAD su spremne za „preventivni napad“ konvencionalnim naoružanjem ukoliko Severna Koreja odluči da izvede novo nuklearno testiranje, javlja američka mreža NBC.

Kako se navodi, NBC je dobio ovu informaciju od „nekoliko visokih zvaničnika u obaveštajnim službama SAD“. Ipak, izvori iz Pentagona negiraju da je ovo opcija.

Kako navode američki novinari, ovakva opcija se jeste spominjala u obaveštajnim krugovima, ali je trenutno fokus politike SAD na rešavanju problema preko Kine i kroz sankcije.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u četvrtak da Pjongjang predstavlja problem „koji će biti rešen“, dok narastaju spekulacije da bi Severna Koreja mogla biti na ivici šeste nuklearne probe.

NBC piše da bi eventualni napad mogao da podrazumeva „raketne napade, bombardovanje iz vazduha, sajberoperaciju, ali i specijalne operacije na zemlji“.

„Opasnost takvog napada je u tome što bi mogao da isprovocira žestoku i nepredvidljivu reakciju režima u Severnoj Koreji i njihov napad na Južnu Koreju“, navodi NBC.

U subotu Severna Koreja slavi 105 godina od rođenja svog osnivača Kim il Sunga, a američki zvaničnici strahuju da bi taj najveći nacionalni praznik te zemlje, poznat kao „Dan sunca“, mogao da bude povod za novu, šestu nuklearnu probu Pjongjanga.

Glas Amerike upozorava, pozivajući se na saopštenje američke vlade i „drugih izvora“, da je Severna Koreja postavila uređaj u tunel, koji bi mogao da bude detoniran u subotu, a možda i ranije.

Istovremeno, iz Pjongjanga je zamenik ministra spoljnih poslova Han Song Rjol optužio je predsednika SAD Donalda Trampa za eskalaciju tenzija na Korejskom poluostrvu kroz poruke na Tviteru i intenziviranje vojnih vežbi.

Rjol je u intervjuu upozorio SAD protiv provociranja vojske Severne Koreje, rekavši: „Ratovaćemo ako oni tako odaberu“.

Tramp je rekao da veruje da će Kina „rešiti problem“, a da će ako to ne uspe, to uraditi SAD. Iz Pekinga je poručeno da bi trebalo smiriti tenzije i da je sve bliži sukob sa Severnom Korejom u kom „ne bi bilo pobednika“.

(NjuzFront)

Check Also

NOVA PRAVILA! VOZAČI OPREZ: AKO NEMATE OVO NA AUTU, POLICIJA ĆE VAS ISKLJUČITI IZ SAOBRAĆAJA..

Saobraćajna policija ima pune ruke posla ovih dana na putevima. Za pet dana napisano je …