Home / AKTUELNO / Pod znakom pitanja da li će migovi iz Rusije stići sledećeg meseca, što je krajnji rok…

Pod znakom pitanja da li će migovi iz Rusije stići sledećeg meseca, što je krajnji rok…

Foto: Tanjug, Rade Prelić
Foto: Tanjug, Rade Prelić
Dopremanje šest migova iz Rusije kasni već mesecima, a pitanje je da li će stići i do avgusta, što je poslednji rok koji su javno postavili najviši državni zvaničnici.

Kako saznajemo, i dalje se traži najpovoljni način njihovog transporta, ne zna se da li će biti dopremljeni u delovima ili sastavljeni, a još nije precizno dogovoreno ni gde će biti remontovani.

Poklon Rusa Srbiji u vidu šest aviona pompezno je najavljen još jesenas, a u decembru je tadašnji premijer Aleksandar Vučić sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom i zvanično dogovorio donaciju. Tada je rečeno da će avioni iz Ruske Federacije u Srbiju stići za tri meseca, da bi u martu iz Vlade poručili da će ceo posao biti okončan za nekoliko nedelja.

Prošli su meseci, a migovi nikako da slete na batajnički aerodrom. Od državnih zvaničnika moglo se čuti da se čeka da predsednik Rusije Vladimir Putin potpiše ukaz, da bi tadašnji ministar odbrane Zoran Đorđević 1. juna izjavio da će ruski avioni stići u Srbiju za dva meseca.

Ipak, dobro obavešteni izvor „Blica“ navodi da je i to malo verovatno, jer su Rusi tek nedavno završili svoj deo posla koji je morao da se sprovede u državnoj administraciji. Tek sada treba da se odluči na koji način će avioni biti dopremljeni i gde će biti remontovani.

– Mnogo toga je u ovom trenutku nepoznato. Ne zna se kako će biti transportovani, da li će biti transportovani u delovima, da li će ih dopremati ruski piloti… Takođe, nije dogovoreno ni koliko će aviona biti remontovano u Rusiji, a koliko u Srbiji, da li će biti dopremljeni u našu zemlju, pa će samo neki delovi biti poslati na remont u Rusiju. I dalje se traži najpovoljniji način – navodi naš sagovornik.

Prema nekim informacijama, migovi bi trebalo da dođu u nekoliko tranši, ne svih šest odjednom, a velika je verovatnoća da im se skinu krila i još neki delovi, pa da budu dostavljeni transportnim avionima. Ipak, to još nije zvanično dogovoreno.

General-major prof. dr Bojan Zrnić je pre dve nedelje je za sajt Tangosix izjavio da su završene sve neophodne procedure u Rusiji i da smo sada u fazi regulisanja načina transporta letelica, kao i da se traži optimalan model u pogledu cena i rokova.

– Sad smo fokusirani da što pre počne realizacija Faze 1, predeksportna priprema i dovođenje aviona na ICAO standard, kao i da ugovor sa MiG-om za Fazu 2 takođe što pre počne da se implementira. On se odnosi na remont i na prelazak na održavanje po stanju naša 4 aviona, odnosno i dodatnih 6, kako budu stizali na red. Dakle Faze 1 i 2 su nam sada u fokusu i one se u stvari paralelno odvijaju. Faza 3 koja podrazumeva dublju modernizaciju doći će na dnevni red nakon toga – rekao je Zrnić.

Ono što je izvesno je da će poklon od Rusije morati da se plati, jer su neophodna velika ulaganja. Prema prvim procenama, za remont i modernizaciju doniranih migova i još četiri koja Srbija već ima moraće da se potroši oko 185 miliona evra, a taj novac trebalo bi da bude izdvojen u nekoliko etapa, verovatno u naredne tri godine.

Kontaktirano je Ministarstvo odbrane, kako bi dobili zvanične informacije o dopremanju ruskih aviona u Srbiju, ali iz kabineta Aleksandra Vulina odgovor nije stigao.

(Blic)

 

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …