Home / AKTUELNO / POGLEDAJTE ŠTA ĆE NATO VOJNICI RADITI U SRBIJI: NJIH 1.000 ŠALJU SA JASNIM ZADATKOM! (VIDEO)

POGLEDAJTE ŠTA ĆE NATO VOJNICI RADITI U SRBIJI: NJIH 1.000 ŠALJU SA JASNIM ZADATKOM! (VIDEO)

„Srbija je važan partner za NATO i drago nam je da našu saradnju možemo da podignemo na sledeći nivo zajedničkom organizacijom tako izazovne vežbe“, izjavio je direktor vežbe ispred NATO.

Vežba pod okriljem Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije, specijalizovanog dela NATO Alijanse za reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa, održaće se u Srbiji od 7. do 9. oktobra u Mladenovcu.

Za scenario je izabran zemljotres, koji je povezan sa geološkim i ekološkim izazovima sa kojima se naša zemlja suočava, a 24 međunarodna tima iz 37 zemalja i više od 900 učesnika iz Srbije uvežbavaće hitan odgovor na vanredne situacije u slučaju prirodnih katastrofa ili hemijsko-bioloških akcidenata.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je dolazak u Srbiju naredne nedelje, kako bi zajedno sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, prisustvovao “najvećoj vežbi pružanja pomoći u vanrednim situacijama” Alijanse “sa 40 zemalja učesnica”.

– Ovo je prva takva vežba kojoj je domaćin Srbija, što održava snažno i visoko cenjeno partnerstvo Srbije i NATO-a – poručio je generalni sekretar Alijanse.

Istog dana on će održati i govor na konferenciji koju organizuje Beogradski bezbednosni forum, a planirano je i da se tokom posete generalni sekretar NATO sastane sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić, a potom i sa studentima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Scenario osamnaeste EADRCC vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija, pruža mogućnost uvežbavanja međunarodne saradnje i jačanja sposobnosti timova iz različitih zemalja kako bi zajednički mogli da učestvuju u potrazi i spasavanju.

Kako je najavljeno, u zvaničnom saopštenju, biće prikazana koordinacija medicinskih timova, kao i delovanje timova za dekontaminaciju ispasavanje iz vode i hemijska/biološka/radioaktivna/nuklearna zaštita. Doprinosi vežbi će se sastojati od timova za hitne reakcije, kao i planera i evaluatora.

– Srbija je važan partner za NATO i drago nam je da našu saradnju možemo da podignemo na sledeći nivo zajedničkom organizacijom tako izazovne vežbe – izjavio je, Klaudiu Zoikas, direktor vežbe ispred NATO.

Terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija će biti izvedena u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, a pored 830 pripadnika NATO vojnog saveza, odnosno 24 međunarodna tima iz 37 zemalja i pripadnika Sektora za vanredne situacije, učestvovaće i ostale jedinice MUP-a Srbije, ali i Ministarstva odbrane i drugih državnih organa koji se u nekom segmentu bave zaštitom i spasavanjem, što je više od 900 ljudi iz naše zemlje.

– Ova vežba će poslužiti kao velika prilika da uključimo naše timove u internacionalno okruženje i da odgovorimo zajedničkom reakcijom na vanredne situacije – poručuje Jelena Dimić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Iz Agencije za smanjenje opasnosti od napada poručuju da je ovo prilika da se spoje nacije i timovi koji nikada nisu radili zajedno i poslati ih na lokaciju na kojoj moraju da reše veoma komplikovane, izazovne i kompleksne probleme zajedno.

– Nije pitanje gde će se desiti sledeća vanredna situacija, već kada će se desiti – rekao je Ivan Baras iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pogledajte video:

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …