Home / AKTUELNO / „Pojačavaju se politički pritisci, ali Šešelja nećemo hapsiti na prepad!“

„Pojačavaju se politički pritisci, ali Šešelja nećemo hapsiti na prepad!“

Ova vlast nikoga neće hapsiti na prepad, rekao je večeras premijer Vlade Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

vucic 6

On je na konferenciji za novinare posle sednice stranačkog predsedništva – odgovarajući na pitanje novinara kako će se država odnositi prema lideru radikala Vojislavu Šešelju, ukoliko Haški tribunal zatraži njegovo vraćanje u pritvorsku jedinicu – rekao da je posao i obaveza države Srbije da vodi računa o svakom građaninu i o Šešelju.

„Mi čekamo odluke, prvo da vidimo kakvo je zdravstveno stanje gospodina Šešelja“, rekao je Vučić i dodao da Vlada Srbije čeka da vidi konkretnu proceduru.

Vlada Srbije nikoga neće hapsiti na prepad, rekao je Vučić i dodao: „To se neće desiti“.

Čekaćemo prvo da vidimo šta je Žalbeno veće zaključilo, da vidimo šta oni pre svega traže od nas.

„Sećate se da su ga oni spakovali i poslali nam ga. Prvo su tražili da ga špijuniramo, da vidimo gde će da jede, da spava…“, podsetio je i dodao da su, kako je rekao, oni puštanjem Šešelja zapravo samo Srbiji izazvali probleme.

Sad ćemo da vidimo šta je to novo što traže od nas, kazao je premijer.

Vučić je ponovio da cilj odluke Haškog tribunala da se Šešelj privremeno vrati u Hag rušenje vlade Srbije, SNS i njenog rejtinga.

Uprkos tome, Srbija će, kazao je, učiniti što je u njenoj moći da očuva punu političku i ekonomsku stabilnost.

Nije, dodao je, očekivao i iznenađen je odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala kojom je Pretresnom veću tog suda naloženo da opozove odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu, kao i da je samo ministar Aleksandar Vulin pogodio šta se zbiva.

„Samo je on shvatio da su imali za cilj rušenje vlade li njenog rejtinga i SNS i ništa više“, rekao je Vučić i dodao da ne zna kako je Vulin to pogodio, ali da se pokazalo da ili je, kako je rekao, on znao više od mene, ili je pametniji.

„Premijer je rekao da je Srbija konkurentna mnogim zemljama u regionu i na evropskom tržištu, da su mnogi mislili da reforme u našoj zemlji neće uspeti, te da zato nisu slučajni pritisci na različite načine“, kazao je Vučić.

Na insistiranje novinara da kaže da li će Šešelj biti uhapšen, Vučić je rekao da o tome još nije razgovarano, jer vlada još nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju o njegovom povratku u Hag.

„Saznali smo za to sa sajta kao i vi“, rekao je Vučić istakavši „kad oni nama nešto pošalju, i mi ćemo njima poslati nešto“.

Upitan za Šešeljevo zdravstveno stanje premijer je rekao da on nije lekar.

„Nisam tražio uvid u njegov zdravstveni karton… Holandski lekari su rekli da je bolestan i poslali nam ga nazad“, poručio je on.

Srpska napredna stranka će 17. aprila održati sednicu Glavnog odbora na kojoj će razmatrati aktuelnu političku situaciju i doneti najvažnije odluke u svetlu važnih i teških ekonomskih reformi, ali i u svetlu političkih pritisaka iz Haškog tribunala, saopštio je Vučić.

Vučić je rekao da je na predsedništvu razmatrana aktuelna politička situacija i rad Vlade Srbije i ostalih izvršnih organa vlasti u prethodnih godinu dana.

„Analizirali smo do sada učinjeno, razmatrali smo kako da nastavimo sa našim aktivnostima u svetlu važnih i teških ekonomskih reformi koje je Srbija preduzela, a ceo svet priznao, ali i u svetlu značajnih političkih pritisaka koji su usledili i pojačavaju se prema Srbiji, posebno imajući u vidu političke, ne pravne, pritiske koji dolaze iz Haškog tribunala“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je njegov posao da gradi dobre odnose s Hrvatskom, a ne da ih ruši, te da očekuje da ministar Aleksandar Vulin odgovori hrvatskom premijeru na njegov komentar odluke Haga o vraćanju lidera radikala u pritvor.

„Očekujem da Vulin odgovori hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću. Ja ne volim da odgovorim nikome u regionu, ne zato što smo slabi već zato što smo snažni. Ne želim da dobijam ovde poene na taj način. Moj je posao da vodim državu i gradim dobre odnose sa Hrvatskom a ne da ih rušim“, rekao je Vučić.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas u Zagrebu da odluka Haškog tribunala da lider radikala Vojislav Šešelj mora da se vrati u Hag neće destabilizovati region i da je neshvatljiva izjava da je to udar na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

„Hrvatsku sigurno neće destabilizovati, ako je Hrvatska uopšte deo regiona, a Srbija će sada pokazati da li je prava demokratija ili zaista zavisi o takvim hirovima“, rekao je Milanović.

Vučić izjavio je da je Srbija odgovorna država i da će tužilaštvo pokazati izveštaje komisija o padu helikoptera kod Surčina, kako je i najavljeno.

Vučić je, upitan šta piše u izveštajima komisija o padu helikoptera, odgovorio da nije ni šef komisije ni načelnik Generalštaba Vojske Srbije da bi o tome govorio.

„Pitajte te ljude šta su izveštaji pokazali“, rekao je Vučić.

(Tanjug)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …