Home / AKTUELNO / POKLON OD PUTINA NA VIDOVDAN: Stižu nam dva moderna helikoptera „Mi-17“!

POKLON OD PUTINA NA VIDOVDAN: Stižu nam dva moderna helikoptera „Mi-17“!

helikopterKako se navodi na sajtu beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, sletanje An-124 planirano je u tri sata posle ponoći, u noći između ponedeljka i utorka

Dva nova transportna helikoptera Mi-17, koji su u Rusiji kupljeni za potrebe Vojske Srbije, sleteće u noći između ponedeljka i utorka na surčinski aerodrom.

Oni će iz fabrike u Kazanju, glavnom gradu ruske republike Tatarstan, biti prebačeni rasklopljeni transportnim avionom Antonov An-124 “Ruslan”, potvrđeno je agenciji Beta.

Kako se navodi na sajtu beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”, sletanje An-124 planirano je u tri sata posle ponoći, u noći između ponedeljka i utorka.

To su prvi novi helikopteri koji se kupuju u inostranstvu za potrebe vojske nakon 29 godina, kada su iz Sovjetskog saveza kupljeni protivpodmornički helikopteri Kamov Ka-28, koji se više ne koriste.

Poslednji novi transportni helikopteri Mi-8, čiji pojedini primerci i dalje lete u VS, kupljeni su pre čak 36 godina.

Trenutno se u Vojsci Srbije koriste jedan transportni helikopter Mi-17, koji je preostao nakon što se drugi srušio u martu 2015. godine, kao i nekoliko Mi-8, od kojih lete samo dva.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …