Home / AKTUELNO / POKRENUTA ZAVRŠNA FAZA PLANA: POSLE FORMIRANJA VOJSKE KOSOVA, SKLANJAJU I UN SA KiM

POKRENUTA ZAVRŠNA FAZA PLANA: POSLE FORMIRANJA VOJSKE KOSOVA, SKLANJAJU I UN SA KiM

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da SAD imaju nameru da pokrenu izlaznu strategiju za mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji.

Pod time smatra inicijativu za odlazak misije UNMIK-a sa te teritorije.

Đurić je novinarima u Vladi Srbije pokazao dokument za koji tvrdi da je pismo američke ambasadorke pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli u ime Vlade SAD-a, o navodnom poketanju izlazne strategije Misije UN sa Kosova.

On je podsetio da je mandat misije UN na Kosovu i Metohiji bio je i vraćanje proteranih Srba i nealbanaca na Kosovo i Metohiju.

“Povlačenje UMNIK-a predstavljalo bi priznanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za neke od ključnih ciljeva zbog kojih su uspostavljene UN, mirno rešavanje sporova, povratak raseljenih i podržavanje mira i stabilnosti”, objasnio je Đurić.

Kako je rekao usvajanje i pokretanje inicijative o izlaznosti UMNIK-a s Kosova je “istinski šamar mirovnim naporima i povratak politici prtisaka, jednostranih poteza i politici samovolje i diktata”.

“Takvu poltiku Srbija neće i ne može da prihvati. Srbija će se ovoj i ovakvoj politici suprostaviti. O ovome ćemo obaviti konsultacije i razgovarati sa našim prijateljima i partnerima, stalnim članicama Saveta bezbednosti u UN”, rekao je Đurić i dodao da će se Srbija suprostaviti pravnim i političkim argumentima.

On je podsetio da je više meseci ukinuto redovno izveštavanje UMNIK-a na sednicama Saveta bezbednosti, što je, kako je ocenio bila “jedna o retkih prilika gde je javnost mogla da se upozna sa stvarnom situacijom na Kosovu i Metohiji”.

“Šta je čvršći dokaz da ništa na Kosovu i Metohiji nije rešeno, od toga da to takozvano Kosovo za koje sad SAD pozivaju da se UMNIK povlači sa teritorije te naše južne pokrajne, jer ono nije članica UN. Pa valjda da je nešto rešeno i da je gospođa Hejli u pravu, valjda bi Kosovo bilo članica UN”, objasnio je Đurić i dodao da oni to nisu i nikada neće biti, jer to zavisi od odluke Beograda.

Đurić je kazao da se poltici Srbije prema Kosovu ništa nije i neće se protiviti, jer kako je ocenio, one “ohrabruju politiku dugih cevi i vraćanje politici i diktata, za koju znamo da je propala i da nije ništa rešila na Kosovu i Metohiji”.

“Mi ćemo se ovoj inicijativi suprostaviti i u UN, razgovaraćemo sa stalnim članicama Saveta bezbednosti, Rusijom i Kinom i ostalim članicama UN, pokušaćemo sve što možemo, i sa generalnim sekretarijatom, Guterešom, na svi nivoima ćemo se suprostaviti ovoj inicijativi”, rekao je Đurić.

Na dan kad je dala ostavku Hejli tražila povlačenje Unmika

Istog dana kada je objavila da se povlači s mesta ambasadora SAD u UN Niki Hejli je poslala pismo generalnom sekretaru UN u kom traži da se UNMIK povuče s KiM.

Pismo je poslato 9, oktobra istog dana kada je Niki Hejli objavila svetu da se povlači s mesta predstavnika Amerike u Ujedinjenim nacijama. Upućeno je generalnom sekretaru tog svetskog tela Antoniju Guterešu.

Hejli je u pismu navela da podržava napore generalnog sekretara i UN u održavanju mira u svetu.

“Kada se mirovne misije UN obave dobar posao zemlje u kojma se nalaze u stanju su da okončaju konflikt, uspostave demokratske političke procese i razviju sospstvene kapacitete. Već više godina, misija UN na Kosovu pružala je primer uspešne misije koja rešava složen konflikt. Uspeh Kosova obeležen desetogodišnjicom proglašenja nezavisnosti trebalo bi da bude razlog za slavlje i simbol velikog doprinosa koje su UN dale u očuvanju mira i stabilnosti u Evropi”, navela je Hejlijeva.

Nažalost, nastavlja Hejli, misija UN na Kosovu se nije promenila uprkos postignutom progresu i nekoliko puta ponovljenim izjavama stalnih članica Saveta bezbednosti o tome da je UNMIK odavno ispunio mandat. Zbog toga, smatra

Bez pravog osvrta na mandat i misiju UNMIK-a, “spoljne politike i stranke štetnih interesa nastaviće da drže kao taoce vredne resurse UN”, navela je dalje Hejli.

“Upravo iz tih razloga zahtevam od Generalnog sekreterijata da izvrši uticaj svojim autoritetom i inicira da se napravi izlazna strategija za UNMIK. Kada se preduzmu takvi koraci, to će omogućiti Savetu bezbednosti UN da pristupi i oceni ulogu UN misije na Kosovu, kao što se radi kada je reč i o ostalim mirovnim misijama”, navela je Hejli.

“Preduzimanjem tog koraka unapredićemo normalizacuiju odnosa između Srbije i Kosova i njihov zajednički cilj, integraciju u EU. Takođe, uverena sam da će procena rada UNMIK- a i izlazna strategija sačuvati integritet vaših sjajnih napora u sprovođenju reformi”, zaključila je Hejli i dodala da se nada nastavku saradnje sa generalnim sekretarom UN po pitanju mirovne podrške Kosovu, ali i u celom svetu.

(B92,Beta)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …