Home / AKTUELNO / POROŠENKO OBJAVIO: Počinje napad na Donbas i Krim..

POROŠENKO OBJAVIO: Počinje napad na Donbas i Krim..

Petar Porošenko objavio je da je Ukrajina završila takozvanu antiterorističku operaciju u Donbasu i da započinje „operaciju združenih snaga“.

Precizirao je da će to biti vojna operacija kojom će rukovoditi ukrajinska armija.

Kao njen cilj je označio: „Zaštita teritorijalne celovitosti Ukrajine“.

Ukrajinski predsednik je istovremeno otkrio da je upravo potpisao „ukaz o otpočinjanju operacije združenih snaga“. I dodao:

„Ova operacija će biti završena tek kada bude oslobođen i poslednji pedalj ukrajinske zemlje, uključujući Krim“.

U nastavku je izgovorio i dežurne fraze o davanju prednosti „političko-diplomatskom rešenju“ i izrazio nadu da će „na istok Ukrajine stići mirovna misija UN“.

Porošenko, naravno, nije propustio priliku da Rusiju optuži za „agresiju“.

U dvema donbaskim republikama – Luganskoj i Donjeckoj – ovo su pravilno shvatili: kao nameru Kijeva da započne novi rat.

Istu procenu ima i ukrajinski magazin „Novo vreme“ koji je objavio mišljenje kijevskih analitičara da „združene snage“ sasvim sposobne za prelazak u napad duž cele linije razdvajanja od 500 kilometara, ali da to navodno „nije prvi scenario“.

Ukazali su da bi Kijev u borbu mogao da ubaci do 100.000 vojnika, naspram 30-50 hiljada koliko zajedno imaju armije LNR i DNR.

„Združene snage“ bi navodno napadale sa 1.500-2.000 tenkova i drugih oklopnih vozila.

Sve ovo, kako se procenjuje, podrazumeva razorne udare i po infrastrukturi Donbasa i uvođenje ratnog stanja u samoj Ukrajini.

Isti analitičari smatraju da bi Ukrajinu jedan dan rata protiv LNR i DNR koštao šest miliona dolara i da bi „združene snage“ mogle imati ukupno do 300.000 ubijenih.

Sudeći po pisanju „Novog vremena“, ukrajinski vojni i državni vrh računa i na „moguću otvorenu vojnu intervenciju Rusije“ i na raskol u društvu – na partiju rata i partiju mira.

Procene mogućih gubitaka „združenih snaga“ prave se na dva nivoa: oko 10.000 ako Ukrajinci naspram sebe budu imali samo armije LNR i DNR i “do 300.000“ – ako se u rat umeša Rusija: Da bi zaštitila rusko civilno stanovništvo Donbasa.

„Novo vreme“ procenjuje da su nikakve šanse da NATO uđe u rat na strani Ukrajine.

Check Also

EU BLOKIRALA SVE PREGOVORE SA BEOGRADOM!

Zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u …