Home / AKTUELNO / POROŠENKO OBJAVIO: Počinje napad na Donbas i Krim..

POROŠENKO OBJAVIO: Počinje napad na Donbas i Krim..

Petar Porošenko objavio je da je Ukrajina završila takozvanu antiterorističku operaciju u Donbasu i da započinje „operaciju združenih snaga“.

Precizirao je da će to biti vojna operacija kojom će rukovoditi ukrajinska armija.

Kao njen cilj je označio: „Zaštita teritorijalne celovitosti Ukrajine“.

Ukrajinski predsednik je istovremeno otkrio da je upravo potpisao „ukaz o otpočinjanju operacije združenih snaga“. I dodao:

„Ova operacija će biti završena tek kada bude oslobođen i poslednji pedalj ukrajinske zemlje, uključujući Krim“.

U nastavku je izgovorio i dežurne fraze o davanju prednosti „političko-diplomatskom rešenju“ i izrazio nadu da će „na istok Ukrajine stići mirovna misija UN“.

Porošenko, naravno, nije propustio priliku da Rusiju optuži za „agresiju“.

U dvema donbaskim republikama – Luganskoj i Donjeckoj – ovo su pravilno shvatili: kao nameru Kijeva da započne novi rat.

Istu procenu ima i ukrajinski magazin „Novo vreme“ koji je objavio mišljenje kijevskih analitičara da „združene snage“ sasvim sposobne za prelazak u napad duž cele linije razdvajanja od 500 kilometara, ali da to navodno „nije prvi scenario“.

Ukazali su da bi Kijev u borbu mogao da ubaci do 100.000 vojnika, naspram 30-50 hiljada koliko zajedno imaju armije LNR i DNR.

„Združene snage“ bi navodno napadale sa 1.500-2.000 tenkova i drugih oklopnih vozila.

Sve ovo, kako se procenjuje, podrazumeva razorne udare i po infrastrukturi Donbasa i uvođenje ratnog stanja u samoj Ukrajini.

Isti analitičari smatraju da bi Ukrajinu jedan dan rata protiv LNR i DNR koštao šest miliona dolara i da bi „združene snage“ mogle imati ukupno do 300.000 ubijenih.

Sudeći po pisanju „Novog vremena“, ukrajinski vojni i državni vrh računa i na „moguću otvorenu vojnu intervenciju Rusije“ i na raskol u društvu – na partiju rata i partiju mira.

Procene mogućih gubitaka „združenih snaga“ prave se na dva nivoa: oko 10.000 ako Ukrajinci naspram sebe budu imali samo armije LNR i DNR i “do 300.000“ – ako se u rat umeša Rusija: Da bi zaštitila rusko civilno stanovništvo Donbasa.

„Novo vreme“ procenjuje da su nikakve šanse da NATO uđe u rat na strani Ukrajine.

Check Also

OVO JE TEŽAK UDARAC ZA SRBIJU!? Da li ovo znači da je Rusija Srbiji rekla „NE“?

Rusija je spremna da razmotri zajedničke gasne projekte sa Bugarskom, ali pod uslovom da za …