Home / AKTUELNO / PORUKA IZ BERLINA PRED SUTRAŠNJI SASTANAK- IZVESTILAC ZA ZAPADNI BALKAN UPOZORAVA NA ORUŽANI SUKOB?!

PORUKA IZ BERLINA PRED SUTRAŠNJI SASTANAK- IZVESTILAC ZA ZAPADNI BALKAN UPOZORAVA NA ORUŽANI SUKOB?!

Poslanik nemačkog Bundestaga i izvestilac za zapadni Balkan Peter Bajer od sutrašnjeg samita zemalja zapadnog Balkana u Berlinu očekuje odgovorno i konstruktivno ponašanje i koncentraciju na izvorni sadržaj i okvire dijaloga Beograd-Priština.

On je u intervjuu za Dojče vele naveo da gaji oprezni optimizam u pogledu ishoda tog sastanka.

– Ovde se ne radi o nekakvim konkretnim planovima s postavljenim uslovima nego o informativnoj i otvorenoj razmeni oko regionalnih tema. Osim toga se možemo nadati da će Srbija i Kosovo ovaj susret iskoristiti konstruktivno i da bi razgovarali o procesu normalizacije. Jer ako i dalje bude izostao svaki oblik ozbiljne volje za napretkom, EU perspektive za obe zemlje biće stavljene ad akta – rekao je Bajer.

Na pitanje da li je po njegovom mišljenju uopšte moguće neko ozbiljno približavanje Beograda i Prištine u dogledno vreme, on je odgovorio da je to poželjno i da se tome može samo nadati, a da se to tiče svih zemalja Zapadnog Balkana, i na kraju i cele Evrope.

– Mora se reći da se o predloženoj razmeni teritorija više toliko ne govori. No, ja se ne bih opustio. Jer pomeranje granica po etničkim principima bi moglo prouzrokovati lančanu reakciju. Zbog toga se ovaj predlog, ma s koje god strane dolazio, mora odbaciti i to na način da ne postoji nikakva dilema. U najgorem slučaju, moguće je rasplamsavanje i oružanog sukoba – smatra Bajer.

Odgovarajući na pitanje kakav je njegov utisak nakon nedavnog boravka u regionu i postoji li uopšte volja za izlazak iz pat situacije, on je rekao da to najbolje mogu da odgovore učesnici procesa.

– Ja bih razgovore u regionu mogao opisati kao konstruktivne. No, ono što je izašlo na videlo jeste činjenica da je trenutno poverenje u Evropsku uniju koja bi se svojim autoritetom mogla uključiti u raspravu smanjeno. To je drugačije kada govorimo o Nemackoj i mogućim impulsima za sadržajna i održiva rešenja. Kada sagledamo tu činjenicu, onda možemo zaključiti da bi konferencija u ponedeljak u Berlinu mogla znatno doprineti tom procesu –kazao je Bajer.

Check Also

NEMAČKA NA NOGAMA- POČEO OTPOR: “NEĆEMO DA NOSIMO BRNJICU I HOĆEMO PRIRODNI IMUNITET UMESTO VAKCINE”

U Berlinu se održava skup pod nazivom “Kraj pandemije – dan slobode”, a među njima …