Home / AKTUELNO / POTPISAN PROTOKOL: Srbija uskoro počinje sa izvozom jagnjećeg i goveđeg mesa na kinesko tržište!

POTPISAN PROTOKOL: Srbija uskoro počinje sa izvozom jagnjećeg i goveđeg mesa na kinesko tržište!

Srbija će uskoro početi sa izvozom jagnjećeg i goveđeg mesa na tržište Kine, a kineska strana je zainteresovana i za uvoz mesnih i mlečnih prerađevina, dečje hrane, smrznutog i prerađenog voća i povrća iz Srbije, kao i suvih šljiva, izjavila je danas Tanjugu ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković.

srbija- kina- vucic

Slobodan pristup kineskom tržištu kada je reč o plasmanu jagnjećeg mesa biće omogućen zahvaljujući protokolu koji će biti potpisan danas u okviru Samita Kine i zemalja srednje i istočne Evropu u Beogradu, kazala je Bogosavljević-Bošković.

Ona je napomenula da su se tri klanična objekta prijavila za izvoz jagnjećeg mesa i prošla sve provere ispunjenosti uslova, pa bi po potpisivanju protokola, odmah mogli da krenu sa izvozom. Izvoz goveđeg mesa mogao bi početi u januaru kada se očekuje potpisivanje sporazuma za izvoz te vrste mesa, nakon usaglašavanja tehničkih detalja, kazala je Bogosavljević-Bošković nakon sastanka sa delegacijom kineske privredne komore.

Ona je ukazala da je dogovoreno i formiranje bilateralnog koordinacionog tela kako bi se ubrzao proces usaglašavanja i sertifikacije za izvoz.

Na današnjem sastanku je konstatovano i da su količine mesa kojima Srbija raspolaže male za potrebe tako velikog tržišta kao što je kinesko, a jedna od ideja je da se dve strane zajednički angažuju da se kroz investicije podigne proizvodnja ovaca.

Ona je dodala da su istočna i južna Srbija izuzetno povoljni za uzgoj velikog broja ovaca, te će se raditi na iznalaženju mogućnosti za zajedničko investiranje u tu vrstu proizvodnju.

Srpska strana je zainteresovana i za sklapanje sporazuma sa Kinezima koji bi omogućio izvoz biljnih proizvoda, navela je Bogosavljević-Bošković, dodajući da je dogovoreno da usaglašavanje fitosanitarnih sertifikata u toj oblasti bude jedan od prioritetnih zadataka.

(Tanjug)

Check Also

KINESKI EKSPERTI POSTAVILI ZAPANJUJUĆE PITANJE POSLE SLETANJA NA MESEC: “DA LI STE VI OVDE IKADA BILI”?

Uspešno sletanje na prirodni satelit Zemlje kineske svemirske stanice “Chang’e-4” dovelo je u pitanje verodostojnost …