Home / AKTUELNO / Potpisano 6 sporazuma: Evo šta sve Francuzi merkaju po Srbiji..

Potpisano 6 sporazuma: Evo šta sve Francuzi merkaju po Srbiji..

Premijeri Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Manuel Vals, i gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisali su Memorandum o razumevanju o gradnji metroa u Beogradu.

500

Ukupno je potpisano šest sporazuma.

Premijer Vučić poručio je da tradicionalno dobre prijateljske odnose Srbije i Francuske u budućnosti treba očuvati, a ekonomske unapređivati. On je podsetio predstavnike 34 francuske kompanije, koji su stigli sa Valsom, da u Srbiji postoje 502 preduzeća koja su ušla u proces privatizacije, a potom i najavio da očekuje da će radovi na beogradskom metrou početi 2016. godine, po završetku mera fiskalne konsolidacije.

Vals je juče tokom govora Vučića oslovljavao isključivo sa „dragi Aleksandre“, sve vreme hvaleći Srbiju, a Vučić mu je potom šaljivo rekao: „Vreme je da sa pozicije prijateljstva, uvažavanja i ljubavi pređemo na ekonomsku saradnju“. Vučić je inače prisutnima poželeo dobrodošlicu na francuskom, ali je kasnije dodao da će sledeći put ceo govor držati na francuskom. On je Valsu poklonio knjigu „Geopolitički položaj Srbije“ i dres Crvene zvezde, dok je francuski premijer Vučiću uručio bocu vina i takođe dres francuskog kluba.

On je podsetio da u Srbiji trenutno posluje 91 francuska kompanija i da je vrednost robne razmene za prošlu godinu iznosila 719 miliona evra, kao i da očekuje učešće Francuske u velikim srpskim infrastrukturnim projektima.

– Memorandum je samo papir, ali mi hoćemo i da pređemo na realizaciju. Spremni smo i da zajedno radimo na projektima u energetici, poljoprivredi, železničkom saobraćaju i drugim oblastima. Planovi o Beogradu me, recimo, podsećaju na nekadašnje za Pariz, a mi imamo iskustva u takvim projektima i spremni smo da pomognemo. Još u junu, kada je Aleksandar bio u poseti Francuskoj, sastavili smo radne teme i tada mi je rekao: „Sada je neophodno i da francuska preduzeća investiraju“ – rekao je premijer Vals.

Rekao je da su reforme koje se sprovode u Srbiji za divljenje, kao i poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Osim metroa, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, predsednik kompanije „Vansi aeropor“ Nikola Notber i direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević potpisali su Memorandum o razumevanju o razvoju međunarodnih aerodroma u Srbiji, koji, kako saznajemo, podrazumeva saradnju na izgradnji nove piste.

Mihajlović je potpisala sa ambasadorkom Francuske u Beogradu Kristin Moro Sporazum u oblasti saobraćaja i infrastrukture. Ministar Aleksandar Vulin i Moro potpisali su Sporazum o socijalnoj sigurnosti, dok je direktor Direkcije za strategiju i investicije Miloš Stojanović sa direktorom kompanije „Šnajder elektrik“ Dragoljub Damljanović potpisao Pismo o namerama između „Elektroprivrede Srbije“ i „Šnajdera“.

Ministar privrede Željko Sertić i direktor francuske Agencije za tehničku podršku Anjes Arsije potpisali su Sporazum o tehničkoj saradnji u oblasti javno-privatnog partnerstva.

I đaci na dočeku

Učenici osnovnih i srednjih škola u Obrenovcu, čiji roditelji to dozvole, danas će odsustvovati sa nekoliko časova kako bi dočekali premijera Francuske Manuela Valsa.

Direktorka OŠ „Posavski partizani“ Vesna Ješić kaže da su deca pozvana da uveličaju doček premijera, jer je to čast za sve Obrenovčane, a da će ostala deca ići na nastavu.

(Blic)

Check Also

NOVI HAOS U BELORUSIJI: PROTESTI SE PONOVO RASPLAMSALI- SPREMA SE I ONO ČEGA SE LUKAŠENKO NAJVIŠE PLAŠIO

U nedelju je istekao rok „narodnog ultimatuma“ koji je bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska ranije …