Home / AKTUELNO / Šabić: Ne može se strogoća trenirati na građanima, ako politička elita ne daje primer!

Šabić: Ne može se strogoća trenirati na građanima, ako politička elita ne daje primer!

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ukazao je da iako ima pomaka i do informacija se danas lakše dolazi nego pre pet godna, nije dobro što se broj žalbi koje dobija još broji hiljadama.

sabic- rodoljub

– Nije dobro što veoma često odmah posle prve intervencije Poverenika, posle pitanja zašto je nekom uskraćena informacija, vlasnik kaže – pa dobro daćemo. Znači nedostajalo je samo malo dobre volje – rekao je Šabić na debati u Novom Pazaru na kojoj je predstavljen ključni nalaz godišnjeg izveštaja Poverenika.

On je istakao da je pravo javosti i građana da zna šta vlast radi, pogotovo kako raspolaže javnim dobrima i to pravo ne sme da zavisi ni od čije dobre volje.
Šabić je ukazao i na to da se Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pokazao kao efikasno sredstvo i da ga građani i novinari masovno koriste.

Zakon o slobodi pristupu informacijama od javnog značaja je jedini zakon koji ne može da prekrši običan građanin, već samo funkcioner, naglasio je on.

– S obzirom na to da ministarstva u poslednje tri godine nisu procesuirale „nijedan od hiljadu i jednog prekršaja“, to je, treba otvoreno reći, poziv na kršenje zakona i zbog toga 93 odsto uspešnih intervencija Poverenika zvuči neverovatno – dodao je Šabić.

Ne može se strogoća trenirati na građanima, ne može se priča o primeni zakona i disciplini manifestovati na građanima, ako politička elita ne daje primer, naglasio je Poverenik.

Šabić je rekao da Novi Pazar, gde je razgovarao o ljudskim pravima iz ugla žitelja tog grada, nije sredina iz koje Poverenik dobija mnogo žalbi, a da li to znači da je komunikacija sa vlašću dobra ili ne, to građani treba da procene.

– Ja svakako preporučujem organima vlasti da što više informacija učine dostupnim i da ne čekaju da ih mediji ili građani traže – rekao je Šabić.

(Tanjug)

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …