Home / AKTUELNO / POTPUNA NEIZVESNOST U CRNOJ GORI: Milo prvi put nema sve poluge u svojim rukama..

POTPUNA NEIZVESNOST U CRNOJ GORI: Milo prvi put nema sve poluge u svojim rukama..

djukanovic
Posle izbora Crna Gora je ušla u jedan dramatičan, turbulentat i neizvestan period, jer Milo Đukanović nije ispunio ono što je zamislio, kaže novinar Njuzvika Milovan Jovanović.

“Ovo je prvi put da Milo nema sam sve poluge u svojim rukama, nema tu posebnu cifru od 41 poslanika, da on bude dirigent kao što je bio proteklih godina. Dakle, sada se posle slučaja državni udar, priča internacionalizuje, opozicija je istupila javno i to dodatno podgreva atmosferu jer su saopštili da neće sarađivati sa DPS, dok se ta afera ne reši”, kaže Jovanović.

Kako navodi sada tu zemlju očekuju tri moguća scenarija u kojima svakako Đukanović neće biti premijer Crne Gore.

“Prva opcija je da vladu formira Demokratski pokret socijalista, Brajović sa manjinama i da se proba da se u to sve uvuče neko od opozicionih stranaka. U tom slučaju premijer neće biti Milo Đukanović, već bi premijer bio ili Duško Marković koji je njegov zamenik, ili neko od koalicionih partnera, a čak možda i neka nestranačka ličnost”, objašnjava Jovanović.

Kao drugu opciju Jovanović je izdvojio vladu na čelu sa Rankom Krivokapićem koja bi završila proces ulaska Crne Gore u NATO.

Druga opcija je vlada u kojoj bi premijer bio Ranko Krivokapić, vlada SDP-a, vlada u kojoj bi bio DPS, verovatno Brajovićeve Socijaldemokrate i manjine koje se podrazumevaju i koalicija Ključ. To bi bila evro-atlanska vlada koja bi završila proces ulaska Crne Gore u NATO.

Takođe, kao moguće opcije Jovanović je izdvojio odlazak DPS u opoziciju, ali i formiranje tehničke vlade.

“Treća opcija, je ono što je već saopštio Demokratski front. Manjinska podrška opozicionim snagama i manjinama da formiraju vladu, a da DPS ode u opoziciju. Vlada sa kompletnom opozicijom bi imala tačno 43 poslanika, ali ova opcija ima najmanje šanse. I postoji još jedna opcija, a to je da se formira tehnička vlada kako bi se opet omogućili uslovi za fer i demokratske izbore. Nešto slično što je bilo i u Makedoniji”, navodi Jovanović.

Ono što je interesantno, prema pisanju crnogorskih medija, predsedništvo Demokratskog fronta već je ponudilo strankama manjina i ostatku opozicije manjinsku vladu bez Demokratske partije socijalista. Takva ponuda DF rezultat je tesne koordinacije i saglasnosti sa ostatkom opozicije i predviđa plan po kojem bi predsedniku Bošnjačke stranke Rafetu Husoviću bilo ponuđeno mesto premijera.

Bilo kako bilo, ovo su najneizvesniji izbori u Crnoj Gori još od rascepa Mila Đukanovića i Momira Bulatovića. Đukanović, iako, se nadao da će dobiti većinu ovo su bili izbori koji su potpuno poremetili unutrašnji sistem, gde prvi put u vladavini dugoj od 26 godina, Milo nije osvojio apsolutnu većinu.

(SrbijaDanas)

Check Also

DAVILI GA KOLENOM: DEMONSTRANTI U BEOGRADU SPASILI MLADIĆA, DOK SU GA HAPSILI “CIVILI”! (VIDEO)

Devojka koja je očigledno bila sa njim u društvu, vikala je „civilima“ da ga puste, …