Home / AKTUELNO / POTPUNI ZAOKRET KA ZAPADU: POGLEDAJTE KAKVE MOĆNE VOJNE AVIONE SRBIJA KUPUJE!

POTPUNI ZAOKRET KA ZAPADU: POGLEDAJTE KAKVE MOĆNE VOJNE AVIONE SRBIJA KUPUJE!

Nakon završene vežbe „Vatreni štit 2022“, predsednik Aleksandar Vučić potvrdio je da Srbija želi da kupi 12 potpuno novih francuskih višenamenskih borbenih aviona „rafal“ i dodao da se pregovara sa jednom zemljom o kupovini 12 polovnih. To znači, ocenjuju upućeni, da Srbija pravi potpuni zaokret kada je u pitanju borbena avijacija i prelazi na zapadnu tehniku.

Simbolično u godini kada se najavljuje nabavka 24 francuska aviona obeležava se 110 godina saradnje sa Francuskom na polju avijacije.

Te 1912. na školovanje u Francusku Kraljevina Srbija poslala je prvih 6 pilota na obuku, podseća Boriša Mandić, nekadašnji pilot „miga-21“, i dodaje da se ove godine istovremeno obeležava i 60 godina od kako „migovi“ čuvaju naše nebo.

„To su fini jubileji, međutim u konačnoj varijanti. Neće biti presudno ni prijateljstvo sa Rusijom, ni savezništvo sa Francuskom, odlučiće proračun, odlučiće olovka i papir. Koliko će to da košta poreske obveznike ove zemlje, to je prvo.

Drugo, treba napraviti izuzetno oštar zaokret, preći s jedne tehnike, s jedne filozofije, s jednih principa, s jednih metoda rada na jedan sasvim nov. Nov, u smislu zapadne tehnike, francuske tehnike, oni su doveli neke stvari do savršenstva“, kaže Mandić.

Smatra se da je najveća prednost „rafala“ mogućnost obavljanja širokog dijapazona borbenih zadataka istovremeno, bez obzira na vremenske uslove i doba dana.

Rafali imaju integrisan sistem „Spectra“ koji pilotu omogućava upozorenje na radarsku vidljivost, pravovremeno obaveštenje ukoliko je ka njemu ispaljena raketa, ali Rafal može i da ometa neprijateljske nišanske radare i raketne sisteme koji ciljaju koristeći laserske i infracrvene zrake.

Šta znači „višenamenski“?

Kada „rafal“ poleti da bombarduje neprijateljske položaje, njemu ne treba posebna pratnja koja bi vodila računa o neprijateljskim sistemima PVO i o neprijateljskim avionima, jer je on sposoban i za borbu u vazduhu, ali i za uništenje ciljeva na zemlji.

„U 21. veku je vrlo značajno da je avion višenamenski. Vrlo je važno da pilot i avion krenu na zadatak i budu apsolutno samostalni da izvrše misiju. Da ne bude vezan ni za zemaljske sisteme, ni za jedinice za navođenje, ni za avione iz vazduha za navođenje. Zahvaljujući opremi koju ‘rafal’ ima, on je sposoban za takvu autonomiju. Naravno uslov je veoma osposobljen pilot“, dodaje Boriša Mandić.

Avion je naoružan topom kalibra 30 milimetara, a ukupno ima 14 podvesnih tačaka koje mogu poneti 9,5 tona naoružanja, tu spadaju i rakete vazduh-vazduh, ali i projektili i bombe vazduh-zemlja. „Rafale“ pokreću dva motora koji omogućavaju najveću brzinu od 2.223 kilometara na čas (1,8 maha), borbeni dolet je 1.852 kilometara. Najveća visina leta je 16,8 kilometara, ističe proizvođač.

Kada će novi „rafali“ sleteti na Batajnicu

Ako bismo sad potpisali ugovor za „rafale“, 10-12 godina minimum će biti potrebno da prvi sleti na Batajnicu, ukazuje Boriša Mandić i objašnjava zašto.

„Treba promeniti i logistiku i tehniku i sredstva i finansije i budžet i ostalo. A treba i Kompanija Dassaultl da proizvede nove. Oni imaju mnogo narudžbina, negde 8, 9 zemalja već čeka u redu“, kaže Mandić.

Takođe smatra da je sada pravo vreme da se u Vojnoj gimnaziji oformi odeljenje pilota, kao nekada, jer će oni, nakon gimnazije i Vojne akademije, u najboljoj formi biti tek za 10 do 12 godina, tačno kada dođu novi „rafali“.

Korisnici Rafala u regionu i kako se do sada pokazao

Hrvatska je sa Francuskom potpisala ugovor, vredan milijardu evra, za nabavku 12 polovnih „rafala“. To će biti veliki iskorak, jer je postojeće hrvatsko ratno vazduhoplovsto opremljeno prevaziđenim i zastarelim avionima „mig-21“. Grčka je najpre kupila 18 aviona, da bi potom potpisala ugovor za još 6 komada. Svi će stići nakon 2024. godine.

Do sada je proizvedeno više od 200 „rafala“ u različitim verzijama, a pored Francuske koriste ga ratne avijacije Egipta, Katara, Indije. Korišćen je u sukobima u Afganistanu, Libiji, Maliju, Iraku i Siriji. Pokazao se veoma uspešno.

Mana mu je visokosofisticirana tehnologija, koja je bila podložna kvarovima, ali proizvođač itekako radi na tome da avion bude što pouzdaniji.

Prelazak na zapadnu tehniku je „Oštri zaokret“

Mandić prelazak sa ruske na francusku tehniku poredi sa čuvenim avijacijskim manevrom.

„U pilostvu postoji akrobacija, zove se „oštri zaokret“, kada se nabije nagib 80 stepeni, forsaž (snaga motora, prim.aut.) u trećini, preko 8G opterećenje za pilota. Ako se palica povuče premnogo ide se u spiralu na dole, u sunovrat u strmoglav, onda je katastrofa neizbežna, zato bi bilo dobro za onog ko drži palicu, da taj oštri zaokret izvede filigranski da ne bi preopteretio budžet, finansije, ekonomiju, da se ne bi zaleteo preko gubera“, objašnjava Mandić.

Ključ brzinu dolaska letelica

Pre dolaska aviona, treba da se spoje tri važne komponente.

„Nauka da kaže koliko aviona, koliko pilota, koliki nalet da imaju, koliko jee potrebno ubojnih sredstava po avionu. Struka da kaže: Da mi smo za taj avion – struka, to su piloti. A odluka je u ljudima koji vladaju ovom zemljom. Kad te tri strane sednu za okrugli sto, namerno kažem okrugli sto, i donesu odluku, od tog momenta 10 do 12 godina treba minimum, po mojim realnim procenama, ne može pre. Taman za to vreme će da isteknu resursi Migova, koji su obnovljeni“, ističe Mandić.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …