Home / AKTUELNO / POZNATI ANALITIČAR ŠOKIRAO JAVNOST: Rusija je spremna za…

POZNATI ANALITIČAR ŠOKIRAO JAVNOST: Rusija je spremna za…

“Na moju zapanjenost , opcija da bi Rusija mogla da potopi nekoliko američkih brodova ili da koristi Kalibar rakete protiv američkih trupa na Bliskom istoku, podrazumevana je kao realna, možda neizbežna opcija”, piše The Saker a prenose ruski mediji.

Upravo sam proveo oko 2 sata slušajući TV debatu ruskih stručnjaka o tome šta da se uradi povodom SAD. Evo nekoliko zanimljivih predloga.

Svi su se složili da će sukob sa SAD i Zapadom nastaviti da eskalira, i da je jedini način da se to zaustavi dovesti svet, do američko ruskog rata, koji bi bio neposredan ili čak lokalni. Oni su rekli da je fundamentalno pogrešno da Rusija odgovara samo rečima protiv zapadnih akcija.

Zanimljivo je da je takođe postojala opšta saglasnost da bi potpuni američki napad na Siriju bio dobrodošao i da bi se situacija promenila na terenu.

Još jedan interesantan zaključak je bio da je jedino pravo pitanje za Rusiju da li bi bilo bolje da odlaže krizu ili da ubrza događaje kako bi se sve desilo ranije . Nije postojao konsenzus o tome.

Zatim, postojalo je konsenzusno mišljenje da je traženje pravde, ili čak i zdravog razumevanja, bilo uzaludno. Rusko gledište je jednostavno: Zapadom upravlja banda razbojnika koji podržavaju beskrajno lažni i licemerni mediji dok je opšta javnost na Zapadu beznadežno zombifikovana. Autoritet takozvanih “zapadnih vrednosti” (demokratija, vladavina zakona, ljudska prava, itd.) u Rusiji sada je zgaženo.

Postojala je i široka saglasnost da američke elite ne uzimaju Rusiju ozbiljno i da su sadašnji ruski diplomatski napori uzaludni (posebno prema Velikoj Britaniji). Jedini način da se to promeni bilo bi delotvorno sa vrlo oštrim merama, uključujući i diplomatske i vojne. Svi su se složili da bi razgovor sa Borisom Džonsonom bio ne samo totalno gubljenje vremena, već velika greška.

Donesite svoje zaključke. Reći ću samo da nijedan od stručnjaka u ovoj javnoj diskusiji nije radio za rusku vladu. Vladini stručnjaci ne samo da imaju bolje informacije, već znaju da životi miliona ljudi zavise od njihovih odluka.

Ono što je ovde bitno je to da javnost Rusije smatra da se treba odlučno suprotstaviti Zapadu a naročito SAD po cenu otvorenog sukoba. Neprekidna agresija Zapada prema Rusiji doprinela je da narod Rusije shvati da na Zapadu nema prijatelja i da Zapad može odustati od napada tek kada oseti silu ali na svojoj koži.

(Webtribune.rs)

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …