Home / AKTUELNO / KINESKI ZMAJ SPREMAN ZA RAT: Ovo je najnoviji super-lovac koji je ušao u borbenu upotrebu! Veliki problem za SAD (VIDEO)

KINESKI ZMAJ SPREMAN ZA RAT: Ovo je najnoviji super-lovac koji je ušao u borbenu upotrebu! Veliki problem za SAD (VIDEO)

Kina je punih 30 godina razvijala svoj model borbenog aviona četvrte generacije, i tek 2007. priznala njegovo postojanje.

Reč je o J-10 Čengdu letelici, prvom kineskom lovcu koji može da parira američkim i ruskim nebeskim aždajama.

Čhengdu J-20 („Moćni zmaj“) je kineski dvomotorni borbeni avion, pete generacije. „Diskretan“ je i smanjena mu je uočljivost.

To treba da mu obezbedi teže otkrivanje, praćenje i „zahvat“ od strane protivničkih radara i drugih senzora, u toku operacija u vazdušnom prostoru.

Poleteo je je 11. januara 2011. godine.

J-20 je dvomotorni jednosed, nešto je veći i teži avion od ruskog Suhoja PAK FA i američkog F-22 Raptora. Procenjuje se da mu je masa dužina 23 metra, a raspon krila 14 metara. Očekuje se maksimalna masa u poletanju od 34 do 36 tone, sa unutrašnjim teretima.

Pogon prototipa je sa dva ruska motora, Saturn 117S, ukupnog potiska od 155 kN. Kineski izvori tvrde da će pogon obezbeđivati dva dvoprotočna motora visoke klase sa potiskom od 190 kN, i sa upravljanjem vektora potiska.
Pentagon tvrdi da je kineski razvoj motora problematičan i moraće se osloniti na rusku isporuku.

Pogledajte video:

Check Also

SVEMIR POSTAJE BOJNO POLJE: Rusija je u orbitu lansirala „satelit za inspekciju“, Amerikanci sumnjaju na ONO NAJGORE…

Sjedinjene Američke Države su izrazile veliku zabrinutost da se Rusija sve više bavi stvaranjem novog …