Home / AKTUELNO / ISPLIVAO STRAVIČAN SNIMAK: Ruski MiG-31 ispaljuje novu hipersoničnu nuklearnu raketu Kinžal (VIDEO)

ISPLIVAO STRAVIČAN SNIMAK: Ruski MiG-31 ispaljuje novu hipersoničnu nuklearnu raketu Kinžal (VIDEO)

Ovaj ruski borbeni presretač MiG-31, naoružan hipersoničnom nuklearnom raketom Kinžal, navodno će učestvovati na vojnoj paradi 9. maja (Dan pobede je obeležavanje pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Velikom patriotskom ratu).

Poznato je da je najveća brzina Kinžala oko 10 Maha, ili preko 12.000 km/č, njen borbeni domet je oko 2.000 km, dok je putanja leta na visinama od 50-80 km iznad Zemljine površine.

U ovom trenutku, nosač Kinažala je borbeni presretač MiG-31 , a u budućnosti bi tu ulogu mogao dobiti i borac pete generacije Su-57.

Aerodinamičke kontrolne površine omogućavaju raketi da manevriše kroz svoju putanju i time izbegava zone vazdušne i raketne odbrane. Sposobnost manevrisanja pri hipersoničnim brzinama je to što ovoj raketi daje njenu neranjivost, što povećava njenu verovatnoću da pogodi metu.

Da bi presreo Kinžal, antiraketni sistem Patriot PAC-3 bi morao da dostigne brzinu od 15 Maha, a u američkom arsenalu trenutno ne postoji takva raketa. Najbolje što PAC-3 može da učini je 4,5 Maha. Kinžal može pogoditi ne samo stacionirane, već i pokretne mete, poput ratnih brodova.

Većina informacija o ovoj raketi je trentno klasifikovana, iako je poznato da ona može nositi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu.

Pogledajte video:

Webtribune.rs

Check Also

NIKOLA PILIĆ: NJIH NERVIRA ŠTO JE NOVAK 350 NEDELJA BROJ 1 NA SVETU- ŠTO JE PREŠAO NADALA I FEDERERA U SVIM SEGMENTIMA..

Nekadašnji trener Novaka Đokovića u mlađim danima Nikola Pilić osvrnuo se na aktuelnu situaciju u …