Home / AKTUELNO / ISPLIVAO STRAVIČAN SNIMAK: Ruski MiG-31 ispaljuje novu hipersoničnu nuklearnu raketu Kinžal (VIDEO)

ISPLIVAO STRAVIČAN SNIMAK: Ruski MiG-31 ispaljuje novu hipersoničnu nuklearnu raketu Kinžal (VIDEO)

Ovaj ruski borbeni presretač MiG-31, naoružan hipersoničnom nuklearnom raketom Kinžal, navodno će učestvovati na vojnoj paradi 9. maja (Dan pobede je obeležavanje pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Velikom patriotskom ratu).

Poznato je da je najveća brzina Kinžala oko 10 Maha, ili preko 12.000 km/č, njen borbeni domet je oko 2.000 km, dok je putanja leta na visinama od 50-80 km iznad Zemljine površine.

U ovom trenutku, nosač Kinažala je borbeni presretač MiG-31 , a u budućnosti bi tu ulogu mogao dobiti i borac pete generacije Su-57.

Aerodinamičke kontrolne površine omogućavaju raketi da manevriše kroz svoju putanju i time izbegava zone vazdušne i raketne odbrane. Sposobnost manevrisanja pri hipersoničnim brzinama je to što ovoj raketi daje njenu neranjivost, što povećava njenu verovatnoću da pogodi metu.

Da bi presreo Kinžal, antiraketni sistem Patriot PAC-3 bi morao da dostigne brzinu od 15 Maha, a u američkom arsenalu trenutno ne postoji takva raketa. Najbolje što PAC-3 može da učini je 4,5 Maha. Kinžal može pogoditi ne samo stacionirane, već i pokretne mete, poput ratnih brodova.

Većina informacija o ovoj raketi je trentno klasifikovana, iako je poznato da ona može nositi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu.

Pogledajte video:

Webtribune.rs

Check Also

OVO JE TEŽAK UDARAC ZA SRBIJU!? Da li ovo znači da je Rusija Srbiji rekla „NE“?

Rusija je spremna da razmotri zajedničke gasne projekte sa Bugarskom, ali pod uslovom da za …