Home / AKTUELNO / PRAVO KOJE NE ZASTAREVA: Zapanjićete se koliko Nemačka duguje Srbiji na ime ratne odštete!

PRAVO KOJE NE ZASTAREVA: Zapanjićete se koliko Nemačka duguje Srbiji na ime ratne odštete!

Mnogo komentara izazvalo je otkrivanje spomenika u Bačkom Jarku žrtvama vojvođanskih Švaba u Drugom svetskom ratu. Negodovanje građana je opravdano, teško da će se bilo ko setiti da su Nemci, bilo gde u Nemačkoj, Evropi ili Srbiji, podigli spomenik ubijenim Srbima od strane nacističkih zločinaca.

zlato- poluge

Zašto je spomenik uopšte podignut u Bačkom Jarku? Da li je „pomirenje“ priprema za vraćanje imovine vojvođanskim Švabama koji su posle Drugog svetskog rata bili prinuđeni da se vrate u svoju domovinu? Odakle uopšte žrtve nemačkog stanovništva u Vojvodini ?

U Kraljevini Jugoslaviji živelo je 500 hiljada Nemaca, u Srbiji oko 370 hiljada, najviše u Vojvodini. Te prostore su naselili u periodu od 1722. do 1727., pod Karlom četvrtim , nastavili su pod Marijom Terezijom u periodu 1763.-1773., najviše su dolazili iz Baden-Virtemberga, tadašnje pokrajine Švaben, zbog čega i danas Nemce zovemo Švabe.

S početkom Hitlerovog rata, veliki broj nemačkog stanovništva je otišao u SS diviziju Princ Eugen i u druge jedinice Vermahta, mnoga zlodela su napravili na teritoriji cele Srbije. U to doba, van Nemačke je živelo 14 miliona Nemaca, najviše u Poljskoj , Češkoj , Slovačkkoj, Mađarskoj i Kraljevini Jugoslaviji.

Već 1943.g., sa prvim porazima nemačke vojske na ruskom frontu počela su iseljavanja, vraćanje Nemaca u svoju postojbinu, okončala se nekoliko godina kasnije. Na kraju rata, Postdamskim sporazumom iz 1945.g.

Švabama je zabranjen povratak na svoja imanja van Nemačke, na kojima su živeli a imovina im je trajno oduzeta. Nemačka država IH JE SVE OBEŠTETILA. Poljska, Češka i Slovačka, prilikom ulaska u Evropsku uniju, pismeno su dobile potvrdu od države Nemačke da Folksdojčeri nemaju pravo povratka na svoja imanja, niti pravo na restituciju. To pravo nije priznato Jugoslaviji, što ne znači da ne važi – zaključak: Folksdojčeri nemaju pravo na restituciju u Srbiji.

 

U cilju stvarnog pomirenja, mogli bismo Švabama vratiti oduzetu imovinu, ali bez vraćanja porodicama čiji su članovi bili u SS diviziji i drugim Vermaht jedinicama, samo uz jedan uslov: pre toga Nemačka država mora Srbiji da isplati celokupnu ratnu odštetu koja nam pripada po dogovoru koji je postignut 1946.g. u Parizu. Državna reparaciona komisija Vlade FNRJ procenila je štetu u visini od 46,9 milijardi $ (vrednost $ iz 1938.g.), taj dokument je uključen u zvanična dokumenta Međusavezničke reparacione komisije na Mirovnoj konferenciji u Parizu, iznos štete nikada nije osporen ni od koga.

Na dan 24.08.1998.g. taj dug je bio vredan 446,9 mlrd. US $. Navedeni iznos pripada svim zemljama bišve SFRJ, kako je srpsko stanovništvo pretrpelo najveću štetu, Srbiji pripada 75% odštete, preciznije iznos od 335,13 milijardi US $!!!
Nemačka država je počela sa otplatom odštete, nadoknadila je samo 1 promil, što znači da je priznala procenjenu štetu, sa već pomenute Pariske konferencije.

 

Mnogo neistina je plasirano o navodnoj naplati ratne odštete. Po jednoj je Tito oprostio Nemcima dug prilikom Brantove posete Jugoslaviji s početka 70.tih godina. Tada je Nemačka dala Jugoslaviji kredit (kapital hilfe) u visini od jedne milijarde maraka, otplata da bude u roku od 30 godina, početak isplate po isteku grejs perioda od deset godina.

Kredit je u celosti vraćen, poslednje rate je vratila Srbija. Druga neistina plasirana je pričom da je naplaćena ratna odšteta imovinom Folksdojčera koja je ostala u Srbiji, u potpunosti je razjašnjeno da je i to laž, sa namerom plasirana zabluda.

Šta je istina?

Ratna odšteta je pravo koje NE ZASTAREVA!
Visina odštete je nesporna!
Nemačka država će morati da je plati.

Nemačka država hoće da isplati štetu po „Brionskoj formuli“!
Pitamo se : zašto Nemci ne izvrše svoju obavezu?
Verovali ili ne, nikada zvanično NIKO iz Srbije nije zatražio isplatu odštete!!!
STRAŠNO!!!

Fizička lica nemaju pravo da pojedinačno traže odštetu, razna udruženja takođe.
NAPLATU RATNE ODŠTETE OD NEMAČKE MORA DA ZATRAŽI VLADA REPUBLIKE SRBIJE, samo tako se može naplatiti.

Zašto niko do sada nije tražio naplatu? Nikada Slobodan Milošević, Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica, Boris Tadić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić zvaničnim zahtevom nisu tražili ono što pripada narodu Srbije, odštetu za nacistička zlodela!
Potpuno je jasno da Nemačka uspeva da ubedi sve naše vođe da ne traže naplatu odštete? Mislim da neće još dugo.
„Siguran sam“ da će Aleksandar Vučić iskoristiti svoje prijateljstvo sa Angelom Merkel, kao i prijateljstvo naših država, da zatraži otplatu ODMAH, dok je još uvek predsednik Vlade.

(Dragan Radović)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …