Home / U FOKUSU / TOTALNA RASPRODAJA: Arapska kompanija Al Dahra kupuje 20.000 hektara zemlje u Srbiji i stiče vlasništvo nad njom!

TOTALNA RASPRODAJA: Arapska kompanija Al Dahra kupuje 20.000 hektara zemlje u Srbiji i stiče vlasništvo nad njom!

500

Kompanija Al Dahra planira da izdvoji milione dolara ove godine kako bi navodno pobošljali bezbednost hrane. Samo u Srbiji žele da kupe čak 20.000 hektara.
Arapi planiraju da potroše oko 130 miliona dolara ove godine da kupe njive širom sveta kako bi ulagali u projekte koje bi obezbedili navodno veću bezbednost hrane, rekao je predsednik kompanije Al Dahra Al Darei.

Al Dahra je kompanija specijalizovana za uzgoj, proizvodnju i promet prehrambenih proizvoda. Poznata je srpskoj javnosti, a prema rečima direktora, Al Dahra planira da proširi dugogodišnje partnerstvo sa Srbijom. Kako je rekao, u Srbiji već imaju 1.000 hektara zemlje i planiraju da kupuju još, jer im je cilj 20.000 hektara.

“Mi ćemo izdvojiti skoro 130 miliona dolara na zakup i sticanje vlasništva nad zemljom”, rekao je Al Darei na Svetskom forumu za inovacije i poljoprivredu na kome učestvuje više od 300 kompanija iz celog sveta.

Predsednik Al Dahre je takođe rekao da kompanija dobro napreduje i u Egiptu, gde poseduju više od 54.000 hektara. Osim u Egiptu i Srbiji, kompanija ima i 4.000 hekatara u SAD, isto toliko u Španiji i nešto oko 2.000 hektara u Australiji.

Kako je rekao, žele da se fokusiraju na “unapređenje” bezbednosti hrane, i da obezbede stalno snabdevanje namirnicama kao što su pšenica i pirinač, ali i druge žitarice.
Kako BLIC izveštava u septembru 2017, po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU Srbija mora na svetsko tržište da stavi srpske oranice.

Doduše, država je najavila ograničenja koja će to umnogome otežati, međutim, to za Arape ne bi trebalo da predstavlja nikakvu prepreku, s obzirom na to da jednostavno mogu da kupe neku srpsku firmu i preko nje realizuju transakciju.

Ako se planovi “Al Dahre” realizuju, oni će postati jedan od najvećih veleposednika u Srbiji i ozbiljno će u ovoj oblasti ugroziti primat trojici srpskih biznismena, koji su trenutno neprikosnoveni vladari nad poljoprivrednim zemljištem u Srbiji.

Reč je o Petru Matijeviću, koji ima blizu 28.000 hektara oranica, Miodragu Kostiću sa 24.000 hektara i Miroslavu Miškoviću sa blizu 16.000 hektara. Kupovinom 20.000 hektara, uz sadašnjih 1.000, do kojih su došli otkupom 51 odsto “Rudnap agrara” od Vojina Lazarevića, Arapi bi izbili na treće mesto.

A srpski veleposednici teško mogu da ih u tome ometu jer svi zajedno nemaju toliki novac da bi mogli da uđu u ravnopravnu trku s njima.
Pitanje je i da li će te trke uopšte i biti jer između Srbije i Emirata postoji sporazum o zajedničkom ulaganju pa bi ovih 20.000 hektara moglo i kroz ovu formu da dođe do Arapa.

Paori pak smatraju da ovo nije dobra vest i da preti opasnost da najveće srpsko blago ode u tuđe ruke.
– Srbija će svoj najveći rudnik zlata, zemlju, dati Arapima i drugim strancima. Ozbiljne države oranice ne prodaju tako lako strancima, već ih izdaju u zakup svojim paorima – kažu iz udruženja Bačkih paora.

Sličan stav imaju i stručnjaci.
– Umesto Arapima i drugim strancima država bi trebalo da se da u zakup srpskim seljacima i od toga bi se zaradilo tri milijarde evra – navodi za “Blic” poljoprivredni stručnjak Branislav Gula

(Blic / Global Media Planet INFO)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …