Home / AKTUELNO / PRAVOSLAVNI DANAS SLAVE SVETOG SAMUILA: I jednu stvar NIKAKO NE SMETE da radite!

PRAVOSLAVNI DANAS SLAVE SVETOG SAMUILA: I jednu stvar NIKAKO NE SMETE da radite!

500
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog proroka Samuila.

Prorok Samuil bio je petnaesti i poslednji sudija izrailjski. Živeo je hiljadu sto godina pre Hrista. Rođen je u plemenu Levijinu, od roditelja Elkana i Ane, u mestu Ramatu, ili Arimateji gde se kasnije rodio i bogoobrazni Josif.

Nerotkinja Ana isplakala je i molila za Samuila Boga i kad je napunio tri godine posvetila ga Bogu. Pošto je živeo u Silomu, kod kovčega zaveta, u dvanaestoj godini imao je istinito otkrovenje od Boga o kazni koja je čekala sinove prvosveštenika Ilije, Ofnia i Finesa, zbog grehova koje su činili. To otkrovenje se uskoro i obistinilo. Filistejci su potukli Izrailjce, ubili oba Ilijina sina i zaplenili su kovčeg zaveta. Kada je glasnik saopštio ovu vesti Iliji, on je pao i umro u devedeset osmoj godini života. Isto se desilo i sa njegovom snajom, Finesovom ženom. Od tada, narednih dvadeset godina, Izrailjci su bili robovi Filistejcima.

Kad je prošlo dvadeset godina Bog je poslao Samuila da narodu propoveda pokajanje, ako žele da se spase svojih neprijatelja. Narod se pokajao, odbacili su tuđe idole kojima su se klanjali i priznali su svetog Samuila kao proroka, sveštenika i sudiju. Tada je Samuil pošao sa vojskom na Filistejce i uz Božju pomoć uspeli su da ih pobede i tako je on oslobodio zemlju i narod. Do starosti je u miru Samuil bio sudija u svom narodu.

Pošto su videli da je ostario, narod mu je rekao da postavi cara na svoje mesto. Uzalud je Samuil pokušavao da odvrati narod od toga govoreći da je jedini njihov car Bog. Narod je ostao pri svom.

To nije bilo drago Bogu, pa je naredio Samuilu da im postavi za cara Saula, Kisovog sina, iz plemena Venijaminova. Saul je carovao kratko vreme, ali ga je onda Bog odbacio zbog drskosti i neposlušnosti, pa postavio na njegovo mesto Davida Jesejeva.

Pred svoju smrt Samuil je sabrao sav narod i oprostio se sa njima. Kad je umro, ceo Izrailj je plakao za njim.

Beseda, koje se svi vernici drže na današnji dan, kako bi im “krenulo” u životu, govori:

O kako je promenljivo srce čovečje! No od svih promena njegovih jedna je sramnija od najsramnijih, a to je: kada verni postane neverni. I od svih promena njegovih jedna je slavnija od najslavnijih, a to je: kada se neverni obrati i postane verni.

Pokaj se pre nego što smrt zatvori vrata tvoga života i otvori vrata Suda. Pokaj se pre smrti, a pošto ne znaš čas smrti, pokaj se danas i sad, i prestani ponavljati greh svoj.

(Telegraf.rs)

Check Also

RATNE SCENE IZ NOVOG SADA: GRADSKA KUĆA ZASUTA MOLOTOVLjEVIM KOKTELIMA, POLICIJA KAMENICAMA (VIDEO)

Nezadovoljni građani koji su se okupili na protestu u Novom Sadu polako se razilaze dok …