Home / AKTUELNO / PRAVOSLAVNI SLAVE DIONISIJA: Ako ste u nevolji ili proživljavate nepravdu, ovo danas morate da uradite..

PRAVOSLAVNI SLAVE DIONISIJA: Ako ste u nevolji ili proživljavate nepravdu, ovo danas morate da uradite..

500
Danas je praznik Svetog sveštenomučenika Dionisija Areopagita, hrišćanskog svetitelja koji je živeo u 1. veku nove ere i koji se ubraja u sedamdeset manjih apostola.

Prema legendi u koju veruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Jedan od tih „malih apostola“ je bio i Sveti sveštenomučenik Dionisije Areopagit.

Iz života ovog svetitelja je ostalo zapisano da je bio brižan otac i pošten građanin Atine koga su svi voleli. Radio je kao sudija, a predanje kaže da je bio pravedan i da nikada nije osudio nevinog čoveka. Nakon što je čuo propovedi apostola Pavla bio je toliko dirnut njima da je poželeo da se iz paganstva preobrati u hrišćanstvo.

Tako je postao atinski episkop, a putovao je sa Svetim Pavlom dovoljno dugo i upozna sve ostale Hristove apostole. Posle mučeničke smrti Pavla, Dionisije je otišao u Galiju da među varvarima propoveda hrišćanstvo i sam za sebe želeći takvu smrt.

Poživeo je dugo – legenda kaže da mu je bilo 90 godina kada je uhvaćen i mučen zato što nije želeo da se odrekne Isusa. Nakon što mu je odsečena glava, ona je prema priči pala pred hrišćanku Karulu koja ju je sakrila i kasnije časno sahranila zajedno sa ostatkom tela.

Zbog učenosti ovog svetitelja (iza njega je ostao veliki broj spisa i pisama o veri i hrišćanskom životu) on se danas smatra zaštitnikom obrazovanih i blagih ljudi koji u svom srcu imaju mesta za Hrista. Veruje se da svi koji se danas nađu u nevolji treba da se obrate Svetom Dionisiju ovom molitvom:

„Blagosti se naučivši i bivši razuman u svemu, blagom savešću dostojno si se obukao. Napojio si se od sasuda izabranog, tajni neizrečenih, veru sačuvavši, dobar kraj imajući, sveštenomučeniče Dionisije: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.“ Prema narodnom verovanju, svima koji su u molitvi iskreni, pomoć će doći.

(dnevno)

Check Also

RASPOP DEDEIĆ PORUČIO IZ ZAGREBA: „ U SREBRENICI JE BIO STOPOSTONI GENOCID, ALI MANJI OD ONOG KOJI SU SRBI UČINLI U CRNOJ GORI 1918.“

Mitropolit nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je da u Crnoj Gori lako može doći …