Home / TEMA DANA / OVO JE PLAN: Rusiji spremaju da oduzmu pravo veta u SB UN, a onda bi počeo opšti haos..

OVO JE PLAN: Rusiji spremaju da oduzmu pravo veta u SB UN, a onda bi počeo opšti haos..

„Ukidanje prava veta stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija omogućiće SAD i njihovim saveznicima usvajanje skoro svih rezolucija koje im odgovaraju“, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

– Svet je takav da SAD i njihovi saveznici praktično uvek imaju 9 glasova za neku rezoluciju, samim tim bez prava na veto oni bi jednostavno stavljali rezoluciju na sto i usvajali je – rekao je Čurkin, a prenose ruski mediji.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad el Husein je nešto ranije zatražio odlučne mere za prevazilaženje situacije oko sirijskog grada Alepa i sugerisao da treba da se usvoje neki kriterijumi za ograničavanje prava veta u SB UN. Prema njegovim rečima, ta izuzetno važna inicijativa omogućiće da se situacija u Siriji razmotri i na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Reagujući na to, Čurkin rekao je da komesar UN za ljudska prava nije nadležan da govori o tom pitanju, dok je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da je pravo veta oruđe neophodno kako se ne bi izgubila strateška ravnoteža u svetu.

Čurkin se osvrnuo i na odnose Rusije i SAD rekavši da su oni gori nego 1973. godine.

Check Also

OMILJENI TRAMPOV MAGAZIN NOKAUTIRAO ĐUKANOVIĆA: NEMA VIŠE ŠTA DA UKRADE, PA KRENUO DA OTIMA IMOVINU SPC!!

Šta je tajna Đukanovićevog uspeha? Odgovor je depresivno predvidiv: klijentilizam i kupovima – ili, zavisno …